Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d'arxiu de l'entrada a salut mental de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Imatge d'arxiu de l'entrada a salut mental de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

“Hi ha més casos” d’intents de suïcidi juvenils, denuncien les famílies


Escrit per: 
Marc Segalés / Foto: Facundo Santana

Les dades sobre els intents de suïcidis facilitades fa una setmana pel Govern donant resposta a una pregunta de la consellera socialdemòcrata Susanna Vela, a més de ser “molt preocupants, no són reals” almenys pel que fa a la població juvenil, perquè hi ha molts casos que o bé “s’autogestionen a casa i no fan cap ingrés” o bé es donen en joves ingressats en centres a l’estranger. Així ho expressa la presidenta de l’Associació per la Defensa del Jovent d’Andorra (Adjra), Sandra Cano, i s’hi sumen des de l’Associació de Familiars per a la Salut Mental (Afmma). De fet en la resposta del Govern s’informava de 45 intents de suïcidi des del 2019, com ja havia avançat a finals de març el BonDia, 9 dels quals en noies adolescents, segons el registre d’ingressos del servei de salut mental del SAAS. Pel que fa a la campanya anunciada fa un temps per la secretària de Salut, Helena Mas, a propòsit de la prevenció del suïcidi, Cano declara que de moment no s’ha activat. En aquest sentit, remarca que tot i que la prevenció del suïcidi és una de les accions prioritàries del Pla integral de salut mental i addiccions (Pisma), la majoria de les accions són a llarg termini i no donen respostes a problemàtiques que necessiten solucions immediates. 

Salut mental no arriba
D’altra banda, Cano denuncia la manca de recursos al servei de Salut Mental perquè també en el cas de les visites consecutives, a hores d’ara per casos precisament greus com els intents autolítics en adolescents s’estan donant visites a un mes i mig vista, quan els seguiments s’haurien de fer cada 15 dies. “Acabarà en un ingrés”, referint-se a un cas concret si no se li pot fer un acompanyament adequat. Davant d’aquesta situació, les associacions volen denunciar expressament que “s’estan vulnerant els drets dels infants” perquè no es defensa prou la salut mental de la infància i l’adolescència. 

Sobrecàrrega de feina
Finalment, les associacions també denuncien la sobrecàrrega de feina que estan patint perquè els ministeris que l’haurien de portar a terme, ja sigui des del vessant de la salut o d’Afers Socials, “no l’estan fent”. 

Andorra
salut mental
suïcidi
infants
adolescents

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

a veure, si es volen morir, qui som nosaltres per dir-li que no, que es suïcidin i ja està, que la natura segueixi el seu curs
Una mica bestia el teu comentari Antoni. Jo volia manifestar que moltes families es queixen però no ho lluiten a casa com cal. Veuen als seus fills (quan els veuen) tot el dia enganxats als mòbils etc, desconnectats de la realitat i no s'en ocupen, i milers d'exemples com aquest. No és fàcil ho sé i ho visc a casa, pero tenir fills és una responsabilitat que no podem eludir i aixño vol dir insistir i estar més pendents d'ells....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte