Holanda i Alemanya, nous destins per als temporers sense feina
Les experiències dels qui han arribat al país expressament per fer la temporada i s’han trobat sense feina són ben diverses. N’hi ha que van aterrar-hi a mitjans de setembre, no amb un precontracte però sí amb el lloc de treball “aparaulat”. És el cas del Nico i la seva parella. Ell té el permís de residència a Espanya i ella, passaport espanyol. Ja van fer la temporada l’hivern passat. Així és que van pensar que si la situació millorava podrien tornar a treballar aquí ni que fossin un parell de mesos, però no ha pogut ser. “Finalment no salió”, explica el Nico. “I la qüestió migratòria s’ha anat complicant”, afegeix. A més, “com que aquí no es treballa pràcticament en negre, doncs poca cosa podíem fer”, reconeix. Davant del panorama, han decidit provar sort a Holanda i treballar en una empresa de paqueteria, una feina que en aquest país i en d’altres com a Alemanya està molt en boga. Et contacten de seguida, diu, i a més d’oferir-te treball, et proporcionen allotjament en hotels i et resolen així una qüestió important.
Del seu pas per Andorra, marxen agraïts. Consideren que tant el Govern, com la Creu Roja i Caritas “s’han comportat molt bé”, perquè creu que “no és normal que s’ajudi com es fa aquí”. I és que el Nico va enviar un correu electrònic a la Creu Roja i en qüestió d’hores li van respondre.
Sobre les queixes d’alguns residents pel que fa a la contractació de temporers, al Nico li sembla “superpositiu no generar controvèrsies”. Diu que entèn que el resident s’ofengui perquè el temporer té feina o pot cobrar l’ERTO, però creu que el punt d’inflexió s’ha de buscar més amunt. I és que la seva filosofia és aquesta: “tractar que abundi més l’alegria i no quedar-te atrapat en una bombolla de negativitat”.