Diari digital d'Andorra Bondia
El besnet del germà del capellà, Martí Bordes, va recollir el guardó que homenatjava mossèn Josep Bordes, ahir al matí.
El besnet del germà del capellà, Martí Bordes, va recollir el guardó que homenatjava mossèn Josep Bordes, ahir al matí.

Homenatge a mossèn Josep Bordes, impulsor i president de Nord Andorrà


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

La vuitena edició de l’Homenatge al Ciutadà es va convertir en un acte de reconeixement a mossèn Josep Bordes. “La figura de mossèn Bordes es mereix ser reivindicada per totes les aportacions que va fer a la parròquia de la Massana i sobretot per haver estat l’artífex de l’arribada de l’electricitat a la Massana i Ordino”, va explicar el cònsol major, David Baró, que va remarcar que “amb aquest homenatge estem fent un merescut exercici de recuperació històrica, gràcies a la candidatura presentada per una ciutadana de la Massana, ja que aquest premi s’atorga segons les propostes presentades pels ciutadans”.

L’Homenatge al Ciutadà pretén reconèixer la tasca de les persones que treballen de forma altruista per millorar el benestar a la parròquia, ja sigui en l’àmbit cultural, social o econòmic. Mossèn Bordes s’ha convertit en el vuitè homenatjat, en aquest cas, a títol pòstum, igual que Dolors Ribes o Josep Serra.

Va recollir el guardó Martí Bordes, besnet del germà de mossèn Bordes, que es va mostrar molt agraït pel reconeixement i va explicar una  anècdota sobre l’alçada del guardonat, que gairebé feia 2 metres. Martí Bordes va explicar que un dia de missa el bisbe de la Seu d’Urgell en veure’l tan alt va dir, dirigint-se al mossèn, “el del fons que està dret, que s’agenolli com els altres”.
Després del lliurament del guardó es va procedir a descobrir la placa amb el nom del nou ciutadà homenatjat a la Massana.

Mossèn Bordes va néixer a la Seu, on va estudiar al seminari i va ser rector de Bescaran. D’allà va ser destinat a la Massana, l’any 1901, on va passar la resta de la seva vida. Va morir el dia de sant Joan de 1928, als 60 anys, i al seu enterrament hi va assistir tot el poble de la Massana, cosa que demostra la gran estima que se li tenia.

El cònsol va destacar el caràcter empàtic, emprenedor, entusiasta i generós de mossèn Bordes, que va reformar la rectoria i va fer la canalització perquè hi arribés l’aigua amb la dot que li havia donat el seu pare, a més de treballar personalment com a manobre. També va ser l’encarregat de gestionar tot el procés per portar la llum a la Massana i Ordino, i va impulsar la creació de la companyia Nord Andorrà i en va ser el primer president.  “A partir d’ara, mossèn Josep Bordes forma part del grup de persones modestes que han contribuït a fer evolucionar la parròquia i el país”, va assegurar Baró.

L’acte, emmarcat en les Festes del Roser, es va tancar amb una exhibició de l’Esbart Valls del Nord.

homenatge
mossen
Josep Bordes
impulsor
president
Nord Andorrà
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic