Diari digital d'Andorra Bondia
Sanitaris preparats per traslladar pacients del Cedre malalts de Covid.
Sanitaris preparats per traslladar pacients del Cedre malalts de Covid.

Homes grans, depenents i amb nivells baixos de limfòcits en sang són els que tenen més risc de mort per la Covid


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

Ser home, ser depenent per les activitats de la vida diària i tenir nivells baixos de limfòcits en sang van conferir un risc independent de mortalitat deguda a infecció per SARS-CoV2. Aquesta és la conclusió a la qual arriba l'estudi en el quan han treballat una dotzena de professionals sanitaris i liderat per la doctora Eva Heras, adjunta a la direcció de cronicitat i cap del servei d'envelliment i salut del SAAS, sobre factors de risc de mortalitat per Covid en persones grans. L'anàlisi s'ha publicat a la prestigiosa revista científica Eurpean Geriatric Medicine Journal i que ha investigat els factors de risc de mortalitat de 100 persones grans (amb una mitjana d'edat de 85 anys) infectades per Covid-19 durant la primera onada (del 15 de març al 15 de juny) a El Cedre.

Tal com s'ha informat des del SAAS, tot i que els percentatges més alts d’infecció i mort per Covid-19 en el món s’han produït en les residències sociosanitàries, s'ha publicat molt poca informació sobre les característiques i l'evolució de la infecció en aquest col·lectiu de persones grans. Per això, en la introducció de l'estudi s'apunta que la voluntat era investgiar els factors epidemiològics, demogràfics, clínics o terapèutics que poden predir el pronòstic en un grup de gent gran amb el virus institucionalitzats en un geriàtric.

Així, després d'analitzar diversos elements com dades epidemiològiques, demogràfiques i de fragilitat abans de la infecció, i dades clíniques, de laboratori, de tractament i de resultat durant la infrecció, es conclou que els homes en un grau més alt de dependència i amb nivells baixos de limfòcis en sang són els que presenten més risc de mort en cas d'infecció pel SARS-CoV2. De fet, una puntuació comparada d'aquests tres factors va oferir "un índex pronòstic de mortalitat amb una especificitat i sensibilitat al voltant del 80".

Pel que fa al tractament, s'indica que aquells pacients a qui es va administrar hidroxicloroquina i azitromicina van registrar més probabilitat de supervivència que els que no van rebre tractament farmacològic.

L'estudi també conclou que és viable transfomar una residència en un centre de salut intermedi per fer ront a un brot epidèmic de Covid-19 en aquest entorn i limitar les derivacions a un hospital de tercer nivell. Igualment, es destaca que per tenir cura d'aquelles persones grans infectades, els factors pronòstics independents identificats en l'estudi poden ser d'una gran ajuda per ajustar els recursos sanitaris i limitar els esforços terapèutics en cas de nous brots de la pandèmia.

Andorra
SAAS
estudi
covid
risc
mort
heras
Cedre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic