Diari digital d'Andorra Bondia
Miquel Armengol en la roda de premsa d’ahir.
Miquel Armengol en la roda de premsa d’ahir.

Hoteleria i restauració, qui més preveu acollir-se a noves ajudes


Escrit per: 
M. P. / Foto: Facundo Santana

Un 24% de les empreses enquestades declaren que tenen previst continuar o acollir-se de nou a les ajudes que atorga el Govern per fer front a la crisi sanitària derivada de la pandèmia de coronavirus. En canvi, un 70% diu que no i un 6% no contesta. En relació amb els sectors d’activitat, es posa de manifest que l’hoteleria i la restauració són els que més declaren que sí que tenen previst acollir-se a les ajudes del Govern (55% i 52%, respectivament). En canvi, el sector del comerç en general és el que en una proporció més gran diu que no té previst acollir-se a les ajudes, i en menor proporció, la indústria, la construcció, altres serveis i transport.

Entre els empresaris que s’acollirien a alguna de les ajudes de l’executiu durant els propers mesos, un 36,5% demanaria la suspensió temporal del contracte de treball, un 26% diu que s’acollirà a totes les que pugui, un 13,5% esmenta la suspensió o reducció de la base de cotització per compte propi i un 8% les línies de crèdit.

En aquest sentit, el president de la Cambra, Miquel Armengol, es va mostrar partidari de poder mantenir els ERTO més enllà del desembre d’aquest any si la situació ho requereix. Si bé va apuntar que “la major part d’empreses a finals de desembre preveuen recuperar tots els treballadors”, també va admetre que hi ha “incertesa” per saber com evolucionarà la situació i com anirà la campanya d’hivern. “Si va malament, potser el Govern s’haurà de plantejar tornar a obrir la porta dels ERTO”, una figura que considera que és “una bona solució perquè manté la supervivència de les empreses i evita acomiadaments”.

D’altra banda i en relació amb els canvis d’hàbits que la pandèmia ha portat en els negocis, quasi la meitat dels enquestats diuen que no tenen possibilitat d’aplicar el teletreball a l’empresa, un 18% diu que té part de la plantilla fent teletreball i un 30,5% tindria la possibilitat de fer-ho, però no ho fa. Entre els sectors on hi ha possibilitat de teletreball però no s’ha fet destaquen la indústria i la construcció. D’aquells casos que afirmen fer teletreball, un 46% diuen que ho fa tota la plantilla, en un 15% la meitat, un 18% diu que entre un 10 i un 40% dels empleats en fan i un 8% compagina feina presencial i des de casa.

Preocupació per la supervivència
Amb els resultats de l’enquesta a les mans, des de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis es considera que l’impacte econòmic derivat de la crisi ha deixat un elevat grau d’incertesa al teixit empresarial de cara als propers mesos. En aquest sentit, i després de les propostes que es van lliurar al juny al Govern perquè les inclogués al nou full de ruta Horitzó 23, el president de l’ens, Miquel Armengol, va deixar clar que se segueix treballant per fer plans de millora i articular el suport necessari perquè cap empresa hagi de tancar.

“Ara més que mai ens ha de preocupar la supervivència de les empreses del país, la generació d’activitat i la seva competitivitat”, va afirmar. Per això, s’han fixat tres grans objectius en aquesta línia: la supervivència de l’empresa andorrana, la generació de nova activitat i la defensa de la competitivitat i professionalitat.
Tres objectius que van estretament lligats als reptes de futur que les mateixes empreses enquestades van exposar en el qüestionari. El 65% dels empresaris consideren que la prioritat ha de ser impulsar la diversificació sectorial de l’economia i atreure inversió estrangera d’alt valor afegit. En segon lloc, es demana apostar per millorar l’oferta turística i comercial (56%), el desenvolupament d’infraestructures de comunicació alternatives a les actuals i la promoció activa de la transformació digital a les empreses ho diuen un 37,2% dels enquestats. Armengol va insistir en la necessitat de poder disposar de noves vies de comunicació “per no dependre dels veïns”, de la mateixa manera que creu que la creació d’una zona franca també entronca amb les propostes fetes pels empresaris enquestats pel CRES.

 

hosteleria
restauració
ajudes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte