Diari digital d'Andorra Bondia
Últims retocs en la situació de les taules al Don Piaccere.
Últims retocs en la situació de les taules al Don Piaccere.

Il·lusió continguda en la reobertura


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Facundo Santana

“Afrontem la reobertura dels bars i les cafeteries de 7 a 12 com un pas endavant.” D’aquesta manera es va expressar ahir un dels promotors de la Unió de Bars d’Andorra, Heiko Kirchner. Un primer pas fruit d’un “treball conjunt”, segons el lema de la incipient associació, “la unió fa la força”. Fruit també d’una negociació que, en el seu cas, considera que “és millor que la protesta al carrer”. Per a ell el més important és que el Govern els ha escoltat i creu que el sector està “força calmat”. Tot i que es dedica a l’elaboració i venda de cervesa, va fer notar que aquesta reobertura beneficia tots els qui indirectament tenen relació amb el sector.

En la mateixa línia es va manifestar el representant de la Unió de Bars a les taules de treball amb els tècnics del Govern, Francesc Medina, que a més ha decidit reobrir el cafè Bondia Cafè de la plaça del Poble perquè “podem arribar a tancar l’any amb pèrdues però no amb la ruïna”. Ell, com tants dels seus companys, associats o no, es va passar la jornada d’ahir preparant la reobertura. En el seu cas, després de dies de tancament, calia omplir les neveres i càmeres, i recuperar algun dels treballadors amb prudència. “Anem a veure com rutlla aquesta setmana i de la mateixa manera que el tancament va ser gradual, hem de tornar a créixer sobre la marxa”, va declarar. Des del sector confien que a partir de desembre, si tot va bé, “s’aniran recuperant”, sobretot si “Espanya deixar circular lliurement la gent”, va dir. En la seva opinió, els clients estan més conscienciats: “tenim la pilota a la nostra teulada”.

I arriba el fred, així ho van fer notar diversos propietaris d’establiments. I amb el fred, dona bo fer el cafè a dins dels locals i no pas venir a correcuita i emportar-se’n un, que a vegades es prenen en un esglaó o recolzats al repeu d’una finestra. I fa mal de cor. Així es va expressar Eli López de la pastisseria Flor de Neu, a Encamp, que ja romania oberta i que ara podrà tornar a obrir la part de cafeteria i oferir el servei a taula. També a la parròquia encampadana, la Mónica Carcau del Roc Arnau va assegurar que afronta l’obertura convençuda que a dins de la majoria dels bars i restaurants es faran les coses bé, encara que està queixosa del comportament de clients i fins i tot dels propietaris d’alguns locals que no han jugat del tot net durant aquest temps. I és que “no tothom compleix les normes –va dir– n’hi ha que passen de tot”. Una opinió que també comparteix la Sílvia. Els seus pares porten el bar Aquí te espero, a Escaldes. S’ho han passat molt malament, ha estat “molt dur” per a ells, però han optat per seguir oberts i complir la normativa de manera estricta, el que contrasta, va assegurar, amb gent que va pel carrer sense mascareta i fumant.

Fernanda Barbosa, de la granja Benvinguts a Escaldes, sí que va optar per tancar del tot durant aquest temps i avui obrirà amb la convicció que es tracta d’una prova pilot amb vistes a una major flexibilització de cara a Nadal. Per a Cristian Capella, del Don Piaccere, a la Massana, aquesta obertura servirà per “reactivar l’economia i donar més vidilla”, tot i que per a ells els esmorzars els suposa molta feina i poca facturació. Ara bé, sempre són un reclam perquè després els clients vagin a dinar o a sopar, va reconèixer. Per al qui sí que els esmorzars són “un tant per cent molt gran del que fem al mes” és per a Jesús Capdevila del bar restaurant l’Estela, a Andorra la Vella, que va reconèixer que si no es flexibilitzen les mesures “no aguantarem”, i va qualificar la reobertura a taula del matí com una “bona notícia”. El que sí que tenen molt clar tots els responsables dels bars i granges consultats és que hauran de “tornar a enganxar els clients” perquè es feien l’entrepà a casa. Com va assenyalar Capdevila: “ens ho haurem de currar”.

il·lusió
reobertura
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic