Diari digital d'Andorra Bondia
Els productes alimentaris artesans també són susceptibles d’obtenir la certificació ecològica.
Els productes alimentaris artesans també són susceptibles d’obtenir la certificació ecològica.

Impuls a la certificació ecològica


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / Foto: BonDia

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat espera que aquest 2022 una part de la producció agrícola i d’artesania alimentària del país iniciï el camí cap a la certificació ecològica gràcies als ajuts directes i indirectes que s’han posat en marxa el darrer any. D’aquesta manera, els ajuts directes s’adrecen als agricultors i als ramaders i pretenen fomentar la conversió de la producció. Pel que fa als ajuts indirectes, aquests s’adrecen tant a agricultors i ramaders com a aquells artesans que fan productes alimentaris (melmelades, xocolata, etcètera) i consisteixen en l’assumpció per part del Govern dels costos d’obtenir la certificació ecològica, uns costos que poden rondar els 6.000 euros.  

Fins a la data, els vins produïts per Borda Sabaté són els únics productes amb certificació ecològica de casa nostra. En un moment en què la ciutadania aprecia cada vegada més els productes de proximitat i qualitat i que la certificació ecològica implica a més un compromís amb la sostenibilitat ambiental, el Govern ha decidit ajudar el sector en un procés de transformació que, pels costos que implica, pot suposar un fre per als productors. “Des del Govern volem acompanyar el sector perquè el màxim nombre de productes agrícoles i artesans es puguin certificar”, assegura la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. En aquest sentit, Sílvia Calvó confia que els ajuts que s’han posat en marxa suposin un punt d’inflexió i que aquest any que acabem de començar hi hagi productors que es decideixin a fer el pas.

El cert és que els ajuts no són gens menyspreables des del punt de vista dels productors. Així, a banda de l’ajut a la certificació, els ajuts a la transformació de la producció agrícola i ramadera, una transformació que implica canvis profunds en les diferents parts dels processos productius, s’han establert en els 3.000 euros per hectàrea i per any en el moment en què es faci la conversió i en 2.000 euros per hectàrea i per any quan es tracti de mantenir aquesta producció ecològica.

La titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat és conscient que, ara per ara, és més fàcil que siguin els agricultors més que no pas els ramaders els que se sumin a l’anomenada “conversió ecològica” tenint en compte que, en el cas de la ramaderia, aquesta transformació és més complexa. Quant a l’agricultura, Calvó està convençuda que els ajuts aprovats pel Govern serviran perquè aquells productors que s’ho estaven plantejant acabin de decidir-se. “No és barat fer la conversió i, com que fer productes de qualitat com els que es fan aquí ja de per si és més costós, hi ha productors que no s’atreveixen a canviar cap a l’agricultura ecològica per la por que els clients no estiguin disposats a pagar el preu final”, aclareix Calvó. Des d’aquesta perspectiva, els ajuts han de servir perquè el productor no es vegi obligat a repercutir en el preu els costos de la transició cap a la producció ecològica i posterior certificació.
En aquest punt cal recordar que el Govern va adjudicar fa poques setmanes els serveis d’inspecció, control i certificació de la producció ecològica a l’empresa francesa Ecocert, reconeguda per la Unió Europea com a organisme certificador en l’àmbit de la producció de productes agraris i de productes alimentaris ecològics. Pel que fa als ajuts, aquests estan regulats pel Reglament relatiu a la concessió d’ajuts per al foment de la producció de productes agraris i alimentaris que, al seu torn, desenvolupa la Llei de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris i acompanya un altre reglament, en aquest cas el Reglament de la certificació ecològica.

Més enllà de l’impuls de la certificació ecològica, el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat vol reforçar la marca Productes Agrícoles i Artesans d’Andorra, que en aquests moments compta amb un total de 27 petites empreses dedicades a la producció agroalimentària i també a l’artesania alimentària. La manera de fer-ho és a través de la Llei per al desenvolupament i la diversificació dels sectors ramader i agrícola que actualment es troba a tràmit parlamentari.

El preu del pinso del bestiar, fre a la ramaderia
La conversió ecològica per part de la ramaderia és un procés més complex i més car que el de l’agricultura.  De fet, el que resulta més costós és el pinso amb certificació ecològica tal com reconeix la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. Amb tot, Sílvia Calvó vol seguir treballant amb el sector per explorar vies per anar millorant cada vegada més el producte que arriba finalment als consumidors. “En el cas de la ramaderia tenim Ramaders d’Andorra per anar treballant tota aquesta qüestió”, explica la ministra. 

De fet, la ramaderia es troba immersa ara mateix en un altre repte important com és la certificació de benestar animal segons els estàndards proposats per Welfare Quality. L’objectiu en aquest cas és que totes les explotacions bovines puguin obtenir aquest segell en un termini de set anys i que la certificació es converteixi en un requisit per formar part de la Carn de qualitat controlada.

impuls
certificació ecològica

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte