Diari digital d'Andorra Bondia
La inclusió laboral de persones amb TEA era una de les reivindicacions d’Autea.
La inclusió laboral de persones amb TEA era una de les reivindicacions d’Autea.

Impuls a la inclusió laboral de persones amb TEA i síndrome de Down


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: SFGA

Després de l’èxit de la I Jornada Autea que es va celebrar el 16 de març i va comptar amb una participació de 190 persones procedents majoritàriament del país, però també de la Seu d’Urgell i de Mataró, l’Associació d’Afectats d’Autisme a Andorra (Autea) es planteja nous reptes per aquest any. Així, segons ha explicat la vocal de l’associació, Inés Martí, Autea vol impulsar “un nou programa d’inclusió laboral en un despatx professional per a persones majors d’edat amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i amb síndrome de Down”. Ho farà juntament amb l’Associació per la Síndrome de Down d’Andorra (Asda) i la col·laboració de la Fundació Julià Reig, Andbank, el SASS, el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, l’hospital Nostra Senyora de Meritxell i Casa de Carlota. De fet, aquesta darrera entitat compta amb una experiència d’integració de creatius amb TEA i síndrome de Down a Barcelona i a Medellín (Colòmbia). Casa de Carlota és un estudi de disseny format per creatius i dissenyadors professionals, il·lustradors, estudiants d’escoles de disseny, creatius amb autisme i síndrome de Down, que ofereixen als seus clients solucions de disseny innovadores i diferents per als seus productes i serveis. Els dies 11 i 12 d’abril es posarà fil a l’agulla per seleccionar les persones que podrien incloure’s en aquest programa a Andorra. En aquest sentit, Martí ha manifestat que des d’Autea es continua reivindicant que es continuïn fent programes d’inserció en la societat per a persones amb TEA. Per això des d’Autea han celebrat molt el projecte que la Fundació Privada Tutelar posarà en marxa el proper abril. 

Pel Dia mundial de conscienciació sobre l’autisme, es vol fer la projecció d’una pel·lícula que tracti la temàtica de l’autisme i una taula rodona, si bé això es traslladaria per més endavant, donat que el 2 d’abril clou la Setmana Santa. El que sí que es farà el dia 2 és la il·luminació dels edificis de color blau. D’altra banda, l’associació està preparant un espot publicitari per sensibilitzar la ciutadania sobre l’autisme que tenen previst enllestir abans de l’estiu.

Pel que fa a la quantitat de persones que poden tenir TEA al Principat, Martí assegura que és difícil saber-ho perquè no tothom que té el trastorn està diagnosticat. Ara bé, atenent els estudis realitzats als Estats Units, si un de cada 100 naixements el té, fent una transposició d’aquestes dades, hi podria haver entre 500 i 600 persones amb TEA al país. Les dades més concretes que es tenen, però, és que la Comissió Nacional de Valoració (CONAVA) ha diagnosticat 115 infants amb TEA. En l’actualitat, al voltant de 150 famílies formen part d’Autea.

Autea
ASDA
TEA
autisme
síndrome de down
inclusió laboral

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte