Diari digital d'Andorra Bondia
Inaugurada l’escola de Canillo, que posa fi als prefabricats al país
Inaugurada l’escola de Canillo, que posa fi als prefabricats al país

Inaugurada l’escola de Canillo, que posa fi als prefabricats al país


Escrit per: 
M.S.C./ FOTO: J.G.

El cap de Govern, Antoni Martí, i el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, van inaugurar ahir l’ampliació de l’escola de Canillo. L’obra permet posar fi a la presència de barracons al país. Així, tal com van destacar el mateix Martí i el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, amb les escoles Germans de Riba d’Ordino i aquesta es deixen enllestides les infraestructures majors de l’estructura educativa del Principat. En aquest sentit, Jover va remarcar que el de Canillo és l’últim gran equipament escolar que es necessitava i ara “ho deixem tot ordenat”. El ministre va indicar que l’edifici representa “un salt qualitatiu endavant” ja que el procés d’aprenentatge són els mestres i la relació entre aquests i els alumnes, però “si això ho posem en un bon clima, en un bon espai, amb bones condicions materials, tot és més fàcil i els docents poder fer millor la seva feina”, un fet que reverteix en l’aprenentatge dels infants.

L’ampliació, una “obra principal”, va dir Jover, ha tingut un cost total de 5,3 milions d’euros, una inversió superior al pressupost previst inicialment a causa de les millores que han demanat els equips directius i a les tasques per cohesionar la infraestructura antiga i la nova. Tot plegat permet disposar d’un edifici que finalment té 4.866 m² construïts i que acull els gairebé 300 alumnes dels sistemes educatius francès i andorrà. Els treballs han permès ampliar la capacitat del centre fins a 450 estudiants. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior va explicar que, tot i que dependrà de l’evolució de la demografia, si es té en compte el comportament dels darrers anys, en què hi ha hagut una natalitat baixa a més de la crisi econòmica, amb aquest edifici es podran cobrir les necessitats de la parròquia a llarg termini. “No és una obra que pensem que tindrà necessitats en els propers cinc o deu anys, sinó que ha de donar més marge de joc”, va dir. Els treballs es van iniciar l’octubre del 2014 i es van acabar l’agost del 2016, un fet que va permetre als alumnes començar el curs a les noves instal·lacions.

Jover va destacar que el centre “defineix força la identitat de l’estructura educativa del país perquè és compartit entre dos sistemes, el francès i l’andorrà, i aquesta sinergia de compartir els edificis és molt positiva”. Al mateix temps va dir que, tot i que aquesta sigui l’última gran infraestructura escolar que es realitza, això no vol dir que el Govern no continuï fent inversions. Així, va exposar que caldrà anar fent millores en l’àmbit de l’accessibilitat i associades a l’eficiència energètica o tasques de manteniment.

Antiga reivindicació

El cònsol major de Canillo va recordar ahir que amb l’ampliació del centre es posa fi a una antiga reivindicació de la parròquia. En aquest sentit va destacar que la construcció d’una escola nova era una necessitat de fa uns vint anys. “Feia molts anys que estàvem entre barracons i la borda, i això no podia continuar sent així”, va recordar Mandicó, que va apuntar que s’ha hagut d’utilitzar prefabricats durant uns quinze anys. 

El cònsol va remarcar que després de buscar diferents terrenys, que es van descartar per diferents motius, es va optar per ampliar l’edifici actual. Mandicó va acceptar que l’accés és complicat però que un cop a l’escola els infants gaudeixen de seguretat i sol. Ara el Comú estudia trobar una altra forma d’accedir fins a aquesta zona, tot i que ja s’han fet alguns canvis en la circulació. “Avui hem inaugurat un centre necessari per a Canillo”, va dir Mandicó, al mateix temps que va destacar que “durant anys estarem tranquils” perquè està dimensionada per rebre més infants que els que acull a hores d’ara.

escoles
Canillo
ampliació
Número de vots: 74
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic