Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Montané, David Baró i Clara Pintat van descobrir la placa commemorativa de la inauguració de la planta solar a l’escola.
Josep Montané, David Baró i Clara Pintat van descobrir la placa commemorativa de la inauguració de la planta solar a l’escola.

Inauguren a l'Aldosa la instal·lació fotovoltaica més gran del Principat


Escrit per: 
M.P.A.

La instal·lació fotovoltaica més gran del Principat va ser inaugurada ahir al matí. S’ha instal·lat al llosat de l’edifici de l’Agora International School Andorra, a l’Aldosa, fruit d’un acord entre Nord Andorrà i l’escola i el vistiplau del comú de la Massana. La planta està formada per 1.329 panells solars de silici monocristal·lí i d’una potència per cadascun d’ells de 320Wp, que ocupen una superfície total de 2.524 m2. La potència total instal·lada és de 425 kW i es preveu una producció anual estimada que arribi als 480.000 kWh, “l’equivalent al consum actual de tot el barri antic de l’Aldosa, inclosos tots els serveis de l’escola o l’equivalent a 100 pisos”, va informar David Forné, director de Nord Andorrà. El cost total de la instal·lació ronda els 400.000 euros, finançats íntegrament per la distribuïdora elèctrica. 
Atès que Nord Andorrà té dues plantes més, una de situada a la Caubella i l’altra al magatzem propi de l’empresa, “som el major productor d’energia fotovoltaica del país”, va remarcar  Forné. Amb aquestes tres instal·lacions, “es produeix un 5% del consum de la Massana i Ordino que deixem de comprar a l’exterior”, la qual cosa s’adiu amb l’objectiu de l’empresa “d’apostar per les energies renovables”. Una aposta que el cònsol major de la Massana, David Baró, va fer extensiva a tota la parròquia i de la qual donen ja fe les plantes de Pal, la Serradora “i l’edifici de l’escola, propietat del comú”. 
Per la seva banda, la directora d’Agora International School, Clara Pintat, va manifestar que tenir aquesta planta a l’escola “permet fer un projecte maco amb els alumnes, implicar-los i que vegin de primera mà el que és la transformació de l’energia solar i com s’aplica a la vida quotidiana”. En aquest sentit, va explicar que tenen previst portar a terme un projecte transversal que implica diverses assignatures “i que té com a fil conductor aquesta necessària transició energètica”.  També la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, es va mostrar “molt satisfeta per la iniciativa de promocionar un projecte com aquest”, i va recordar que “la Llei de transició energètica que es va aprovar fa pocs dies permetrà desenvolupar projectes fotovoltaics també a l’exterior”, la qual cosa no era possible fins ara. Entre els propers projectes de Nord Andorrà hi ha la minicentral hidràulica d’Aixovall. Es tracta d’una qüestió “pendent” amb el comú de Sant Julià des de fa un any i mig. “És una central que tenim autoritzada pel Govern i simplement Sant Julià ens han de dir si la volen fer o no”. “Sembla ser que hi ha acord, però ens han d’acabar de dir alguna cosa”, va assenyalar Forné.

La Massana vol crear el primer parc solar del país

David Baró va anunciar que el comú de la Massana vol crear un parc solar perquè la nova llei de transició energètica “ens ho permet”. Ho volen fer en un espai públic, comunal.  “Serà el primer parc solar d’Andorra”, va afirmar. De moment, ho estan valorant a través d’un bussiness plan i estan buscant ubicacions que estiguin molt ben assolellades. El comú també encarregarà  un estudi a nivell d’impacte per part dels enginyers. Tot i que encara no tenen definit en quin espai es podria instal·lar, sí que va remarcar que ha de ser una zona accessible, que sigui faci d’enllaçar amb l’estació elèctrica. Un cop estudiada la viabilitat, “ho tiraríem endavant aquest hivern”, va explicar el cònsol. També va assenyalar que convocaran un concurs públic nacional de lliure concurrència per poder licitar i adjudicar la instal·lació a l’empresa que ofereixi a la corporació el lloguer més alt. Preguntada la ministra Calvó sobre si el Govern subvencionaria part d’aquest parc en tractar-se del primer del país,  no es va pronunciar. Això sí, va recordar que “per als privats hi ha ajudes que permeten subvencionar les instal·lacions fins a un 40%”.

inauguren
instal·lació
fotovoltaica
Aldosa
Principat
gran
més
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic