Diari digital d'Andorra Bondia
 Fins ara els francesos podien entrar al seu país un cartró i mig de tabac procedent d’Andorra.
Fins ara els francesos podien entrar al seu país un cartró i mig de tabac procedent d’Andorra.

“Incertesa” al sector tabaquer per la reducció de les franquícies a França


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Després d’uns dies d’anar i venir legislatius, finalment l’Assemblea Nacional Francesa va aprovar el  31 de juliol passat l’esmena a la Llei de finances segons la qual queden reduïdes dràsticament les franquícies relatives al tabac. Això vol dir que, en principi, la legislació estableix la limitació d’un cartró de tabac, fins a 200 cigarretes, a tota persona resident al país veí que torni a la seva residència d’un país de la Unió Europea (UE) o d’un tercer, quan fins ara es podien entrar fins a quatre cartrons (800 cigarretes) i, en el cas d’Andorra, un cartró i mig (300 cigarretes). Quant als cigars puros, es passa dels 100 que es podien entrar fins ara als 50 i també es redueix d’un quilo a 250 grams el tabac per cargolar. Pel que fa a les multes, el portal de l’administració francesa explicita que passar 20 cartrons de tabac, per exemple, pot suposar més de 1.600 euros i una pena d’un any de presó.

Segons recull l’ANA economia, en el document aprovat s’explica que la modificació suposarà “un canvi en l’acord del 1990 entre Andorra i la Unió Europea” i fins i tot posa un exemple amb el Principat. El text pregunta, “heu comprat a Andorra diversos cartons de cigarrets? Atenció, en matèria d’alcohol i de tabac la duana fixa franquícies fins i tot en cas de viatge a Europa. Les quantitats de tabacs han estat revisades a la baixa per una esmena a la Llei de finances.”

Així les coses, el president de la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT), Raül Calvo, ha assenyalat que “França ha pres una posició molt dura a nivell fiscal” i que aquesta decisió té sobretot una connotació política “que a nosaltres se’ns escapa”. En qualsevol cas, al sector “hi ha molta incertesa” en aquests moments perquè s’acabarà de veure quina incidència tindrà entre els comerciants del país. I més, segons ha recordat, tenint en compte que una llei d’un país no pot modificar una legislació de la Unió Europea. I a més, ha afegit, Andorra ja fa 30 anys que va signar l’acord duaner amb la UE, que és el que hauria de prevaldre, i no la llei d’un Estat particular. El que està clar, ha confirmat Calvo, és que “a data d’avui no ens consta que hi hagi hagut cap problemàtica al Pas de la Casa, ni tampoc a la frontera”. De tota manera, “si es confirmés” que només es pot entrar un cartró per persona a França “en ple mes d’agost, seria catastròfic, una gerra d’aigua freda”, ha sentenciat.

El sector, però, no es pensa quedar de braços plegats i ja ha demanat poder tenir una presa de contacte amb el Govern per saber quina és la seva línia de treball. Això sí, sense presses. En aquest sentit, Calvo confia “que l’executiu defensa els interessos dels comerciants i del país”.
 
Per la seva banda, els comerciants esperen que aviat el govern francès rebi algun tipus d’alerta de la UE. Mentrestant, han manifestat que hauran d’esperar aquesta setmana vinent per saber quina serà la reacció dels turistes i excursionistes francesos que venen al país a comprar tabac.

incertesa
tabaquer
reducció
franquícies
frança
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic