Diari digital d'Andorra Bondia
L’entrada a la vall d’Incles es farà amb el vehicle elèctric a partir del proper dia 19.
L’entrada a la vall d’Incles es farà amb el vehicle elèctric a partir del proper dia 19.

Incles confia refer-se aquest estiu de la davallada de turistes per la Covid


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M.P.

La vall d’Incles és un dels principals pols d’atracció de turistes a la parròquia de Canillo, però com tot el país, l’arribada de la pandèmia de Covid-19 va frenar la tendència a l’alça que feia anys que acumulava. Agafant com a referència les dades del vehicle elèctric que transporta els visitants des de l’entrada fins al fons de la vall durant els mesos d’estiu, la temporada passada el nombre de turistes va caure un 45% en global. “Sobretot per què la temporada va començar més tard per la pandèmia, va venir més gent, sobretot a finals de juliol i a l’agost”, explica el coordinador del departament de Dinamització Turística i Cultural, Francesc Oriol.

Així, entre juny i setembre hi va haver un total de 12.666 visitants. Concretament en van ser 446 al juny, 3.358 al juliol, 8.020 a l’agost i 842 al setembre. En aquest sentit, el juny presenta una disminució de turistes del 60%, el juliol i l’agost, en canvi, només un 30%, mentre que al setembre les xifres són pràcticament iguals que les del 2019.

Pel que fa al refugi de Juclà, Oriol indica que el descens que va registrar de l’explotació en general va ser del 60%, també perquè les mesures contra la Covid van limitar de forma important l’aforament. “Si tens menys aforament, també menys capacitat de facturació”.

Després d’aquesta situació, l’esperança és que aquest estiu es puguin recuperar les xifres del 2019. “Ho esperem absolutament tots i tant de bo sigui així”, exposa Oriol, que no amaga, però, la incertesa que viu una mica tothom. “Tots tenim inputs del dia a dia, que sembla que la situació s’està normalitzant”, indica, i remarca que “comencem des d’una visió molt diferent. L’any passat vam començar amb la visió d’un començament de temporada relativament bo, però es van produir restriccions. En canvi, aquest any comencem amb el tema de les restriccions més establert i sembla que anirà millorant”. I és que l’atractiu natura és un dels que ha funcionat millor des de l’arribada del coronavirus. “És evident que tenim dos recursos que són importants dins la pandèmia: usuaris de proximitat i el recurs natura. L’espai obert és quelcom atractiu en aquest tipus de situació, està clar”. En el cas del refugi està obert però durant aquest mes es preveu poder fer la nova adjudicació de l’explotació, una situació que no afecta el funcionament normal de la instal·lació.

Aquest any la carretera d’accés a la vall tancarà per als visitants el pròxim dia 19 i l’accés s’haurà de fer amb un dels dos vehicles elèctrics entre les 9 del matí i les 6 de la tarda. Es tracta d’una mesura que es va adoptar per evitar les aglomeracions de vehicles en la carretera d’accés, on sovint es produïen situacions complicades en coincidir diversos vehicles en punts de la via molt estrets que dificultaven el pas.

Tot i això, Oriol admet que la proposta de limitar l’accés a la vall per evitar aglomeracions “està sobre la taula permanentment”. “És un tema recurrent per regularitzar i optimitzar els recursos i evidentment, per preservar la vall”, manifesta. Ara bé, la situació excepcional que es viu fa que per ara no sigui una prioritat tractar aquesta qüestió. “El quid de la qüestió és saber com va la temporada d’estiu i com estarem d’afluència. Per això ara prendre aquest tipus de decisions és més complicat”, va admetre.

incles
confia
refer-se
aquest
estiu
davallada
turistes
covid
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic