Diari digital d'Andorra Bondia
Vilarrubla i Mas en la roda de premsa de presentació de l’inici del curs escolar, aquesta tarda.
Vilarrubla i Mas en la roda de premsa de presentació de l’inici del curs escolar, aquesta tarda.

Inici de curs esglaonat, amb doble cribratge i mascareta a l’interior


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

El curs escolar començarà de manera esglaonada, amb un doble cribratge i la mascareta obligatòria a partir del segon cicle de primera ensenyança. Així ho ha anunciat aquesta tarda la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, en la compareixença per explicar de quina manera s’articularà aquest inici de curs. L’aposta torna a ser la de poder tenir un curs 100% presencial, amb les escoles obertes durant tot l’any. Una finalitat que es podrà portar a  terme gràcies a l’esforç de totes les persones implicades, ha assenyalat la ministra. És per aquest motiu que l’accent es posarà sobretot en el reforç de les mesures preventives, que es revisaran periòdicament en funció de l’evolució de la situació sanitària, i la detecció dels casos positius de Covid “de forma ràpida” per garantir “la màxima seguretat”.

Enguany, però, el cribratge inicial tindrà unes característiques diferents al de l’any passat amb l’objectiu de “garantir que arribem a tots els alumnes”. Així, com ha explicat la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, el primer dia d’escola, dins l’horari lectiu i sempre de manera voluntària, es testaran els estudiants a partir del segon cicle de primera ensenyança i el personal docent i no docent amb un test ràpid d’antígens (TRA) que el personal de la Creu Roja Andorrana realitzarà al mateix centre educatiu. D’aquí que les classes comencin de manera esglaonada. Així, els alumnes de maternal i primera ensenyança dels tres sistemes educatius i tots els alumnes del British College i de la Universitat d’Andorra el començaran el 9 de setembre. Els de segona ensenyança dels tres sistemes educatius iniciaran les classes  el 10 de setembre i els de batxillerat i formació professional, el 13. 

La setmana del 20 al 24 de setembre es farà una repetició del cribratge per si hi ha alumnes que no estaven presents el primer dia d’inici de curs o bé per detectar nous positius. Segons Mas, la comunicació dels resultats es farà a través d’un SMS si és negatiu, i en cas de ser positiu serà l’oficina Covid qui es posarà en contacte amb les famílies. A partir del 27 de setembre es faran cribratges setmanals també als centres educatius adreçats sobretot als alumnes que no estiguin vacunats o que no hagin passat la malaltia. Tots aquests cribratges serviran també de cara a la realització de les activitats extraescolars tal com es va fer l’any passat, ha remarcat la ministra, que va incidir en el fet que “optimitzarem la feina realitzada”. Tant els alumnes com el personal hauran de presentar el consentiment informat que els farà arribar el mateix ministeri d’Educació.

Mas ha animat tothom a fer-se aquests testos, que són voluntaris i gratuïts, com a mesura preventiva de cara a evitar la propagació del virus. En aquest sentit, ha fet notar que no els preocupa tant el fet d’estar o no vacunats com el de detectar si algú és portador del virus. 

Cribratge per al personal
A més de recomanar que el personal docent i no docent es faci el test d’antígens el dia que comenci el curs escolar, Educació recomana que se’l faci ja abans, quan s’incorpori al lloc de treball a principis de setembre. Aquestes proves es podran realitzar com a autotest que es facilitaran als mateixos centres, a l’stop lab de l’antiga plaça de Braus, amb cita prèvia, o bé als stop labs mòbils sense cita prèvia entre les 9 i les 16.45 hores. Mas ha informat que els dilluns l’stop lab estarà a Canillo; els dimarts a Encamp; els dimecres a Ordino i la Massana; els dijous a Sant Julià de Lòria i al Pas de la Casa; i els divendres a Escaldes-Engordany.

Bombolles més flexibles
Aquest curs les unitats de convivència canviaran en funció dels espais, de manera que tant al pati com al menjador poden estar formades no només pels companys de la mateixa classe, sinó pels de tot el curs. Això sí, al menjador els integrants de les taules hauran de ser sempre els mateixos. De fet, es tracta de la mesura que més es flexibilitzarà enguany. 

Pel que fa a l’ús de la mascareta, serà obligatòria a partir de primer de segon cicle de primera ensenyança tant a l’aula com a la resta de zones comunes interiors de l’escola. Al pati no serà obligatori el seu ús. Dins del transport escolar ho serà per als alumnes de totes les edats. En relació amb això, Vilarrubla ha dit que “hem de ser realistes perquè no sabem com estarà la situació a l’inici de curs”, i ha recordat que el curs passat en un principi no era obligatòria i “al cap d’uns dies vam haver de confinar classes senceres”. Això sí, ha deixat la porta oberta que més endavant hi pugui haver canvis a indicació del ministeri de Salut. “Preferim començar amb més capes de protecció i de seguida que tinguem indicadors positius, mirarem de poder treure la mascareta”, ha manifestat.

També enguany el rentat de mans continuarà essent essencial per prevenir els contagis, així com la ventilació dels espais i evitar les aglomeracions. Sobre aquest darrer aspecte, Vilarrubla ha declarat que les entrades i sortides esglaonades als centres o per accessos diferents en el cas que sigui possible “es mantindran”. Igualment s'ha compromès a buscar la manera que no es produeixin aglomeracions al transport escolar, ja que per l’experiència de l’any passat “sabem els moments i els llocs on això passa”, va afirmar. Quant al protocol per a l’aïllament, en cas de ser positiu no s’han previst canvis, ha indicat la secretària d’Estat.

curs
cribratge
mascareta
Interior

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte