Diari digital d'Andorra Bondia

Iniciativa per convertir la tòfona en un complement


Escrit per: 
M. S. C.

La tòfona és un dels productes que poden servir als pagesos de complement. Amb aquest objectiu, es va impulsar fa un any i mig el projecte d’implantació de la tòfona a Andorra, que ha tingut el suport econòmic del Govern.

Després d’analitzar el sòl més adient, s’han elegit tres parcel·les (dues a la Massana i una a Escaldes-Engordany), on s’ha plantat roures i alzines micoritzades amb tòfona negra (és a dir, que se’ls ha introduït aquest fong de manera artificial). La darrera plantació s'ha fet aquest dimecres i ara caldrà esperar uns set o deu anys per obtenir la màxima producció.
El responsable del projecte de la implantació de la tòfona a Andorra, Roger Fité, va explicar que no es tracta d’un conreu que permeti guanyar-se la vida però serveix de complement. En aquest sentit, va indicar que la reducció de la producció de tabac està deixant feixes de què no es treu cap profit i va afegir que “és millor que aquest terreny et doni un euro que no pas res”. Això permet, al mateix temps, mantenir aquestes zones netes, un fet que afavoreix la bona imatge del paisatge. Aquests conreus també poden ser atractius per al turisme i les escoles.
Fité va destacar que també es pot incloure la tòfona al món dels productes d’Andorra i es va mostrar obert a futures col·laboracions amb la cooperativa de pagesos, que ara se centra en el conreu de trumfes i plantes medicinals.
Va recordar que es tracta d’un producte molt preuat en gastronomia, i d’aquí el nom de diamant negre de la cuina. El preu d’aquest producte pot arribar als 600 euros el quilo.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte