Diari digital d'Andorra Bondia
Espot durant la intervenció, aquest dissabte.
Espot durant la intervenció, aquest dissabte.

Injecció de 200 milions d’euros per afrontar la crisi del coronavirus


Escrit per: 
M.S.C. / SFGA

El Govern posarà en marxa un pla d’injecció de 200 milions d’euros al teixit productiu del país per afrontar la crisi del coronavirus. Aquest inclou un programa de crèdits tous de 60 milions en préstecs a interès zero a les empreses per cobrir despeses de funcionament (com ara salaris) i un altre de 70 milions, també a interès zero, perquè facin front a hipoteques i crèdits. Serà el Govern que es farà càrrec del pagament dels interessos (ha pogut negociar uns tipus “molt baixos”, del 0,25% i el 0,1%). Quant als terminis per sol·licitar-los, l’executiu preveu publicar dilluns un decret. 

La llei òmnibus, que hauria de ser aprovada dilluns al Consell General, també preveu que per a les empreses que hagin cessat l’activitat o que només tenen un servei de guàrdia, l’executiu pagarà la part de cotització patronal. En el cas dels autònoms, si han suspès l’activitat no hauran de cotitzar i el Govern els donarà cobertura sanitària i si han patit una reducció significativa dels ingressos hauran de cotitzar només pel salari mínim. A més, els assalariats infectats o confinats tindran una baixa per accident laboral i des del primer dia percebran el 66% del salari, mentre que les professions essencials com la sanitària i els treballadors de comerços i benzineres se’ls retribuirà el 100% del sou. A més, el text obliga als propietaris a aplicar descomptes als locals comercials durant la crisi del 100% per a les activitats que romanen tancades, del 80% per a les que només estan de guàrdia, i del 50% per a les que estan obertes. En el cas d’un petit propietari que depengui del lloguer se li oferiran ajuts públics. FEDA, la resta de distribuïdores d’electricitat i Andorra Telecom aplicaran ajornaments i rebaixes del pagament a empreses i autònoms, i es rebaixarà els pagaments a compte de l’impost de societats i de l’IRPF.
Quant a les vacances, l’empleat que estigui en situació d’aturada, els dies que no treballa seran assumits al 50% pel patró i l’altre 50% per l’assalariat tot i que no es podrà consumir més del 50% de les vacances. A més, les empreses que hagin suspès l’activitat tenen l'obligació de satisfer a les persones assalariades el salari fix convingut en el contracte laboral vigent. Així, el text recull que el procediment de suspensió dels contractes per cas fortuït o força major, previst a la Llei de relacions laborals, no és d’aplicació al cessament temporal d’activitats per l’actual crisi sanitària, sigui obligatori o no. Les suspensions que haguessin estat sol·licitades per aquesta causa amb posterioritat al dia 13 de març, doncs, no es poden prendre en consideració i no produeixen cap efecte.
Paral·lelament, la llei òmnibus preveu que el Govern es farà càrrec de la retribució de les persones que han d’anar a treballar i no poden tenir cura dels fills. El ministre portaveu, Eric Jover, ha apel·lat a la responsabilitat de les empreses i a la tasca d’Inspecció de Treball davant la possibilitat que aquestes puguin obligar els empleats a seguir treballant o que la mesura, posteriorment, sigui motiu d’acomiadament. 
Amb tot, el Govern preveu que hi hagi acomiadaments, i per això la llei també modifica el reglament de la prestació econòmica per desocupació involuntària perquè les persones en atur hi puguin accedir amb més facilitat, una mesura que també es fa amb els ajuts a l’habitatge. A banda, se suspenen els terminis processals i administratius. 
El contingut de la llei òmnibus (l’aplicació de la qual es preveu des del 13 de març) ha  estat anunciat aquest dissabte pel cap de Govern, Xavier Espot, en un missatge a la població. Espot ha assegurat que si aquestes mesures no són suficients se n’aprovaran més.
De fet, Jover ha exposat que la sensació ara per ara és que aquests 200 milions seran suficients per fer front a la crisi. En el cas que no fos així, va afirmar que el Govern continua negociant amb l’FMI per poder-ne ser membre aquest mateix any i, en cas que la situació s’agreugi, poder rebre ajuts. També va avançar que ha mantingut “contactes internacionals” per obtenir finançament del Banc Central Europeu. A més va exposar que, un cop superada la crisi, caldrà un parquet de mesures de reactivació econòmica.

Estat d’alarma i emergència
Al mateix temps, dilluns s’espera aprovar el projecte de llei dels estats d’alarma i emergència. El text preveu que l’estat d’alarma es pugui aplicar durant 15 dies i per prorrogar-lo caldrà l’autorització del parlament. Preveu la limitació o prohibició de la mobilitat, requises de material i béns, limitar el consum de béns i ocupar espais per a ús públic. Jover va afirmar que la voluntat no és aplicar-lo ara sinó per a futures crisis o en funció de l’evolució de l’actual, tot i que va assegurar que es farà de forma raonada.

coronavirus
Covid-19
llei òmnibus
llei d'estats d'alarma
Comentaris: 2

Comentaris

Todas las medidas serán bienvenidas pero realmente a los autónomos nos ayudarán? La CASS se sigue cobrando al 100% ya con días de antelación, los Rentings de los coches se cobran igual y eso que no las podemos mover así que ayuda voy a tener. La CASS ni me voy a quejar pero los Rentings que? Aquí las grandes empresas en especial una que se forra vendiendo coches con el Renting podría tener un guiño a todos los pequeños autónomos, empresas y particulares. Porque sino ya veréis como de repente se os llenará el concesionario de coches que la gente ya no pueden pagar. Dicen los impuestos ya para más tarde y fraccionado pero a mi ya lo han pasado por la cuenta. No,no así eso no va a funcionar. Bueno gente de nuestro querido Andorra toca aguantar y quedarnos en casa y después si acaba todo eso haremos una fiesta al aire libre como nunca visto antes. Abrazo a todos los médicos, sanitarios, bomberos y uno en especial a nuestra policía que tampoco lo tiene muy fácil con la gente que creen que se pueden saltarse las normas. :)
Estoy de acuerdo con usted Sr/Sra And-Canillo. En cuestión de las medidas y ayudas nos tenemos que ayudar y apoyar entre nosotros porque al parecer se intenta hacer un gran negocio con esta crisis por parte de algunos. Mi marido recibió en el día de hoy un email de una empresa muy importante del país. Un email donde se nos ofrecía aplazar las cuotas de los coches financiados por un cierto período de tiempo. Primero contentos ya que somos una empresa pequeña con 4 empleados Y todo apoyo en esta grave crisis está bienvenido. Pero cual es la sorpresa, que todo ello conlleva unos intereses abusivos. Me parece de una sinvergüenza sin precedente. Les compras los coches, les compras la comida, ropa etc. y ahora en vez de arrimar el hombro te lo quieren clavarlo todavía más. Tiene usted razón que les llenaría el parking de los coches que la gente no pueden pagar. Dónde queda la empatía con la gente del país, ya no han ganado ya suficientes????? Quieren más y más y más. Señores con estas medidas tramposos no ayudan solo empeoran la situación. Que, prefiere usted que al final tengo que despedir mis 4 empleados cuales 2 de ellos también tienen coches de ustedes??? Que pasa después 4 más en el paro que luego tampoco no pueden pagar ni le van a ir poder comprar la comida. Mañana pasaremos esto a nuestro abogado y a la vez ponemos esto en las manos de las autoridades competentes. Suerte a todos, somos un país pequeño pero grande a la. vez. Viendo ayer los policías, bomberos y el servei de circulació apoyando al servicio médico me he emocionado porque estos son la gente de verdad no como estos tiburones que solo piensan en su bolsillo. Gracias

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic