Diari digital d'Andorra Bondia
 Inspecció de Treball imposa 177 sancions per un import de mig milió
Inspecció de Treball imposa 177 sancions per un import de mig milió

Inspecció de Treball imposa 177 sancions per un import de mig milió


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Inspecció de Treball va incoar l’any passat 177 expedients sancionadors, que van comportar unes multes per un import de 538.197 euros. En concret, es va incoar set expedients més i es van incrementar també les actuacions, que van passar de les 949 del 2015 a 997 el 2016.
De les 177 sancions imposades, 99 són per incompliments en les condicions generals de treball i 78 més són per incompliments relatius a la seguretat i la salut en el treball. Les primeres suposen una recaptació de gairebé 272.000 euros i les segones, de 266.000 euros. 
La major part de les sancions per incompliment de condicions generals, en concret 51, van ser per retard o impagament de la liquidació. Fins a 25 multes més van ser per no haver confeccionat el compte d’hores o haver-hi detectat irregularitats, 24 per falta de puntualitat en el pagament del salari i 18 per irregularitats en les cotitzacions a la Seguretat Social. Finalment, es va imposar 14 sancions més perquè el treballador no gaudia d’una jornada de descans setmanal.
Pel que fa a l’incompliment de la Llei de la seguretat i la salut en el treball, la major part de les sancions van ser per no complir la vigilància de la salut, en concret 44. Un total de 39 multes més van ser per no complir l’article sobre la formació en seguretat i salut en el treball, i 22 més per no haver fet l’avaluació inicial de riscos. Finalment, una vintena de sancions van ser per no disposar de cap modalitat de servei de prevenció i 19 més per no disposar d’un pla d’emergència i organització de primers auxilis tal com marca la llei. 
Del total d’actuacions, les més nombroses, 779, es van efectuar en fase prèvia a la decisió d’arxivament  o d’incoació d’expedient sancionador. Un total de 122 més van ser actuacions per denúncies rebudes, 40 van ser d’ofici i 56 van ser per accidents de treball.
Si es mira l’evolució dels darrers sis anys, el nombre d’actuacions del servei d’Inspecció de Treball s’ha anat incrementant, com també ho han fet els expedients incoats. Pel que fa a l’import recaptat per les multes, també ha crescut. Amb tot, l’any passat va experimentar una davallada d’uns 100.000 euros, malgrat que hi va haver set expedients sancionadors més.

inspecció de treball
expedients
sancions
seguretat
salut en el treball
incoat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic