Diari digital d'Andorra Bondia
El col·lector de partícules instal·lat al centre de tecnificació d’Ordino.
El col·lector de partícules instal·lat al centre de tecnificació d’Ordino.

Instal·lat un col·lector de partícules a Ordino per estudiar el canvi climàtic


Escrit per: 
Redacció/Foto: CENMA

El Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma), en col·laboració amb investigadors del Laboratoire Écologie Fonctionnelle et Environnement (Ecolab) de Tolosa, va instal·lar fa dos mesos a Ordino un col·lector de partícules atmosfèriques seques i humides. És el primer que se situa en l’àmbit pirinenc dintre de l’anomenat projecte Replim, que té com a objectiu establir la primera xarxa d’observatoris d’ecosistemes aquàtics, llacs i torberes, sensibles al canvi climàtic al Pirineu. 

Segons va informar el cap del medi biòtic del Cenma, Benjamin Komac, aquest col·lector té dos cubells, un per agafar les partícules dels dies secs i un altre per agafar els residus atmosfèrics continguts dins de la pluja o de la neu. Periòdicament, aquest investigador es trasllada fins on està instal·lat el col·lector per recollir aquestes mostres. L’objectiu és recollir aquests dos tipus de dipòsits per obtenir uns registres dels contaminants inorgànics. També permetrà recollir les pols saharianes i ibèriques que poden arribar a Andorra per tal de completar les dades ja existents als Pirineus francesos i espanyols. De moment, durant la temporada d’hivern, l’aparell està instal·lat a la teulada del Centre de Tecnificació de la parròquia, però més endavant podria canviar d’ubicació, va explicar Komac.

El projecte Replim està finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional i està impulsat per l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC). La seva finalitat és ajudar a comprendre els efectes del canvi global als Pirineus i a trobar les millors estratègies d’adaptació.

Instal·lat
col·lector
partícules
Ordino
estudiar
canvi climàtic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte