Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de l’Oficina de cooperació policial internacional i de la Interpol Andorra, Robert Guirao.
El cap de l’Oficina de cooperació policial internacional i de la Interpol Andorra, Robert Guirao.

Interès de Portugal per assolir un conveni de cooperació policial


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Aquesta darrera legislatura el titular d’Interior ha “renovat” els acords de cooperació policial amb Espanya i també “n’ha signat un de nou” amb França, i el pròxim pas podria ser un acord de col·laboració similar amb Portugal. Així ho va explicar el cap de l’Oficina de cooperació policial internacional i de la Interpol Andorra, Robert Guirao, que tot i destacar que “quan treballem amb la policia portuguesa ho fem a través dels canals de la Interpol i funciona molt bé”, va afirmar que “sí que es podria” fer aquest conveni amb Portugal.
De fet, Guirao va precisar que “en alguna de les reunions amb directors de la policia de Portugal n’hem parlat i estan interessats a fer-ho”, i va avançar que fins i tot des de la direcció de la policia andorrana “s’havia fet algun pas”. No obstant això, aquests tipus de convenis “són a nivell polític” i “no entre cos de policia i cos de policia, com s’havia fet anys enrere”, va precisar el responsable de cooperació i la Interpol Andorra, de manera que haurà de ser el futur ministre responsable del departament d’Interior qui acabi decidint si finalment aquest conveni amb Portugal, ben vist pels cossos policials d’ambdós països, acaba tirant endavant.
I és que més enllà de la bona relació existent entre els cossos de seguretat i del bon funcionament de la col·laboració, ja sigui a través dels canals de la Interpol o “dels oficials d’enllaç de les ambaixades”, Girao defensa la importància i necessitat de poder disposar d’acords com aquest. “Per exemple en un delicte on hi hagi traces de sang nosaltres no tenim laboratori per trobar un perfil d’ADN d’aquella sang i necessitem que ens ho facin des de fora, i aquests convenis serveixen per això”, va destacar el cap de cooperació i de la Interpol, que va recordar que en un cas d’un robatori en un domicili es va trobar un rastre de sang del presumpte lladre, rastre que va ser enviat a la guàrdia civil, que va determinar el perfil d’ADN, que un cop introduït al sistema de la Interpol “va donar un resultat positiu i es va poder identificar l’autor en un país”.
Aquests convenis són importants també a nivell de la formació dels agents del cos de seguretat. “Tenim la nostra acadèmia de policia però necessitem acords per ampliar el  vessant formatiu en algunes matèries”, va destacar Guirao, que va recordar també les formacions especialitzades que s’ofereixen des de la pròpia escola de policia de la Interpol, ja sigui a través d’Internet o de forma presencial a la seu de l’organització a Singapur.
D’altra banda, Guirao, que va admetre que “la delinqüència sempre va un pas per davant”, va alertar de les “noves tendències” delictives, sobretot en el marc de la “delinqüència organitzada”, unes tendències que va qualificar d’“enginyeria social”. I és que “el que es fa moltes vegades és suplantar la identitat d’una persona”, utilitzant una imatge o duplicant un perfil a les xarxes socials. Es tracta de delinqüents “que maquinen de tal manera per trobar la forma de treure profit amb estafes, com podria ser l’extorsió a uns pares dient que han segrestat el fill o els casos de sextorsion”.

interès
PORTUGAL
conveni
cooperació
policial
cooperació policial

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte