Diari digital d'Andorra Bondia
Intervinguts gairebé 3 milions a la Farga de Moles, el doble que el 2015
Intervinguts gairebé 3 milions a la Farga de Moles, el doble que el 2015

Intervinguts gairebé 3 milions a la Farga de Moles, el doble que el 2015


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Guàrdia civil

La guàrdia civil i l’Agència Tributària de Lleida van decomissar el 2016 un total de 2.820.886 euros en divises procedents d’Andorra per absència de declaració i en aplicació de la llei reguladora de la declaració de moviments de mitjans de pagament en l’àmbit de la prevenció del blanqueig de capitals. Aquesta xifra és més del doble (102%) que la recaptada el 2015, que va ser d’1.395.712 euros. Mentre creixen els delictes de presumptes blanquejos de diners, baixen els de contraban de tabac, amb un 9% menys de paquets de tabac intervinguts, segons van explicar ahir la guàrdia civil i l’Agència Tributària Espanyola. 
Pel que fa a les divises, es va detectar un total de 183 infraccions, un 85% més que l’any anterior, en què se’n va comptabilitzar 99. La intervenció més rellevant del 2016 va tenir lloc el 3 de maig a la duana de la Farga de Moles, quan en un autobús de línia regular l’agent del resguard fiscal va descobrir diners a la jaqueta d’un viatger que havia negat portar-ne. La quantitat total intervinguda van ser de 167.120 euros en bitllets de 10 euros.
D’aquest any, la intervenció més destacada va ser el 18 de gener passat, quan efectius de la guàrdia civil que feien un servei fiscal sota la direcció de l’administrador de la duana de l’Agència Tributària, pertanyents a la secció de la duana de la Farga de Moles, van identificar un home i una dona que viatjaven amb un vehicle Skoda, tots dos de nacionalitat romanesa i veïns de les illes Balears, que en veure’s sorpresos pels agents van reconèixer que transportaven amb ells 79.310 i 75.053 euros, respectivament. Després d’aixecar actes per infracció de la normativa de blanqueig de capitals, els agents els van deixar seguir viatge amb 1.000 euros cadascun en concepte de mínim de supervivència. La resta de diners van quedar a disposició de la comissió per a la Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries del Banc d’Espanya. Aquesta actuació va ser destacada per la guàrdia civil com la més important del 2017.
L’absència de declaració a l’hora de passar divises (ara de més de 10.000 euros;  fins al febrer passat era de 6.000 euros) per la frontera espanyola suposa la intervenció dels diners i l’obertura d’un expedient per una infracció administrativa, sense perjudici de les actuacions que siguin procedents quan hi hagi indicis que els diners no declarats puguin estar relacionats amb un delicte. 

Menys tabac confiscat 
Pel que fa al tabac, durant l’any passat es va decomissar un total de 215.335 paquets de tabac de contraban, xifra que suposa un 9% menys respecte al 2015, en què es va intervenir 236.610 paquets. 
En aquestes intervencions de tabac es va detectar onze delictes de contraban i es van denunciar 179 infraccions administratives de contraban. El nombre de paquets de tabac per delicte de contraban va ser de 131.380 i per infraccions administratives, 83.955.
Quant a les infraccions administratives detectades (179), van disminuir un 44% en relació amb el 2015, en què se’n van donar 319. El valor econòmic d’aquestes infraccions puja a 394.946 euros, un 28,6% menys que l’import valorat per les multes administratives del 2015, que ascendia a 552.466 euros. Del conjunt de les infraccions administratives, 115 van ser descobertes a la duana de la Farga de Moles. 
Pel que fa al nombre de detencions en relació amb el contraban del tabac, l’any passat van ser 30 les persones detingudes, quan l’any 2015 van ser 55. I per infracció administrativa es va denunciar 177 persones, un 44% menys que l’any anterior. D’aquestes, 62 eren de nacionalitat espanyola, 41 eren francesos, 23 romanesos, 7 portuguesos i la resta d’altres naciona­litats. 

Contra el contraban
En relació amb les darreres accions per part de les autoritats franceses en la lluita contra el contraban o les protestes dels estanquers, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va assenyalar ahir que “no són un condicionant” en les negociacions amb la Unió Europea (UE) i que la lluita contra el tràfic il·lícit “és també una preocupació d’Andorra”, tal com ho demostra la “cooperació” amb els països veïns, que crea “un bon clima de convivència entre els tres països”, va manifestar Saboya. 
En aquest sentit el titular d’Exteriors va fer referència a l’entesa per part de Brussel·les de la necessitat de continuïtat del sector del tabac, tant en la vessant industrial com en la de l’agricultura, i l’equilibri d’això amb el “confort” amb els països veïns. 
Segons va reafirmar Saboya, aquest increment de les accions contra el contraban està més marcat per “un calendari electoral” que per una altra qüestió.

guàrdia civil
Agència Tributària
blanqueig de capitals
tabac
divises
decomissar
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic