Diari digital d'Andorra Bondia
Compostatge resultant del tractament de matèria orgànica.
Compostatge resultant del tractament de matèria orgànica.
Ubicació de la planta de compostatge.
Ubicació de la planta de compostatge.

Inversió de 20.000 € per una planta de compostatge a la Cortinada


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Agències/C. Ordino

El Comú d’Ordino projecta la construcció d’una planta de compostatge que s’ubicaria al carrer Xalets de la Cortinada. Aquesta instal·lació processaria els residus locals de matèria vegetal biodegradables que el propi Comú genera en les tasques de neteja i manteniment al medi rural. A més, la planta acceptaria també residus similars d’origen privat. Les dimensions aproximades de la instal·lació serien de 600 metres quadrats i la inversió que el Comú d’Ordino preveu fer per construir-la puja als 20.000 euros. Amb el compost dels residus vegetals biodegradables s’obtindrà adob per abonar jardins, zones verdes i jardineres que la corporació té distribuïdes per la parròquia.

Abans de començar els treballs per habilitar la planta, però, s’ha sotmès a informació pública l’avaluació d’impacte ambiental. Ahir es va anunciar al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) aquest tràmit i des d’aquesta data fins al 23 de juliol es podrà consultar al ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, ubicat a l’edifici administratiu de Govern, en horari d’atenció al públic.

Cal recordar que al Principat, el Govern va impulsar una planta de compostatge al Pas de la Casa com a prova pilot l’any 2016. En aquell cas, però, la iniciativa finalment es va descartar perquè la instal·lació no funcionava bé en altura. Aquesta planta de tractament de residus orgànics tractava la matèria recollida entre vuit grans productors de la població (cinc restaurants, una granja i dos hotels).

També a nivell nacional, a mitjans del 2017, es va implementar la recollida de matèria orgànica prop dels grans productors amb l’objectiu de recuperar aproximadament el 10% del que es produeix al país, és a dir, unes 1.000 tones anuals. Al llarg del 2020 es van recollir 794,9 tones quan l’any anterior se n’havien recuperat 1.198,4. Aquests residus són exportats a una planta de compostatge pròxima al país i el material que se n’obté està previst utilitzar-lo en parcs i jardins.

La voluntat del Govern és ara implantar la recollida de la matèria orgànica a gran escala prenent l’experiència de la realitzada davant dels grans productors. En aquest projecte, l’Executiu va advertir que caldrà definir molt bé el destí del compost resultant.

 

 

compostatge
Cortinada
planta de compostatge
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic