Diari digital d'Andorra Bondia

Joan Micó assenyala que Andorra no assoleix un millor benestar social perquè qui té més necessitats no té dret a vot


Escrit per: 
Agències


El director del Centre de Recerca Sociològica (CRES), Joan Micó, ha exposat les transformacions socials derivades de l'impacte de la crisi, en el marc de la taula rodona Temps de crisi, temps de canvi.

El sociòleg ha assenyalat 'el fet que la gent que tingui necessitats no voti' com un dels condicionants que ha impedit assolir un millor benestar social, en un país format per 'una societat fortament dualitzada'. D'una banda, el sector dels serveis empresarials, financers i l'administració, 'amb molts privilegis, que treballa de dilluns a divendres'. De l'altra, els treballadors del comerç, l'hosteleria i la construcció, 'amb molta més precarietat, que treballa els caps de setmana i amb pitjors condicions'.

Micó ha afirmat que aquest sector amb un treball més precari ha pogut aconseguir millors condicions laborals perquè 'tradicionalment hi ha hagut molta rotació', però amb la crisi s'ha aturat. És a dir, 'habitualment la forma de pressió ha estat el canvi de feina' i, per tant, si no es millora la situació per altres vies, 'les condicions laborals seran més precàries'. De fet, 'els sindicats s'han desenvolupat millor en l'administració pública'. També ha apuntat que hi ha hagut una restricció d'entrada a nous immigrants i que ha augmentat el número de sense papers en l'hosteleria. El sociòleg també ha incidit en el fet que 'treballar el cap de setmana suposa una forta pressió a les famílies', cosa que ha causat 'una taxa de natalitat molt baixa'.

Segons l'observatori del CRES, no és fins a partir del 2008 que es comença a citar l'atur, i actualment el 40% de la població percep l'atur com el principal problema d'Andorra. I un 5% dels participants a l'enquesta afirmen estar aturats. El 2006 hi havia 42.500 assalariats a la CASS i al 2009 la xifra va baixar fins als 39.000, fet que suposa una reducció del 6%. Micó ha apuntat que hi ha sectors que estan donant feina 'però no és automàtic, no és fàcil que un obrer passi a ser cambrer'. El 63% dels enquestats en la darrera edició afirmen que la crisi els ha afectat, el 45% ha notat la pèrdua del poder adquisitiu, i un 25% reconeix haver patit una pèrdua d'ingressos. A més, el 42% ha limitat el seu oci i un 16% gasta menys en alimentació.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte