Diari digital d'Andorra Bondia
L'expert del sector immobiliari, Jordi Ribó, recentment nomenat vicepresident de Fiabci Internacional.
L'expert del sector immobiliari, Jordi Ribó, recentment nomenat vicepresident de Fiabci Internacional.

Jordi Ribó: "Oferta d'habitatge de lloguer a tots els preus n'hi ha, però depèn de la zona"


Escrit per: 
Agències

No posar límits als preus dels lloguers, sinó incentivar als propietaris perquè puguin posar preus assequibles. Aquesta és la recepta que aporta Jordi Ribó a la problemàtica de l'habitatge al mateix temps que es mostra contrari a la llei que l'excap de Govern, Toni Martí, va aprovar per limitar l'increment dels preus del lloguer durant aquest 2019. “No estic a favor de les pràctiques negatives, considero que es poden trobar fórmules atractives per incentivar als propietaris”, explica. A més, considera que aquesta iniciativa també ajudaria a treure al mercat pisos que actualment estan buits.

L'andorrà ha estat aquesta setmana d'actualitat perquè el 31 de maig va ser escollit com a nou president de Fiabci Internacional pel mandat 2021-2022 i ocuparà el càrrec de vicepresident fins aquesta data. Ribó va aconseguir guanyar les eleccions durant el setantè World Congress de la federació i s'ha convertit així amb el primer ciutadà del Principat a ocupar aquest càrrec per liderar l'organització del sector immobiliari.

Ribó considera que la problemàtica per falta d'habitatge i l'alt preu dels lloguer i de compra que viu el país rau per la poca construcció dels darrers anys. “Venim d'una crisi on hi ha hagut menys inversió immobiliària, és palpable fa temps que no veiem grues”, relata. L'efecte de l'oferta i la demanda és el que per ell explica l'alt increment de preu i alerta que “les polítiques immobiliàries no són d'avui per demà són de llarga durada” perquè posar pisos al mercat no és quelcom que es pugui fer de manera immediata. Un altre factor que també ha jugat en la falta d'habitatge al país són els apartaments turístics, que han reduït els pisos de lloguer. Per això advoca perquè conjuntament amb la incentivació als propietaris també hi hagi polítiques favorables a la construcció. 

Quant a la creació de pisos de protecció oficial apunta que “totes les polítiques s'han de treballar amb el sector privat” i recorda que "d'oferta d'habitatge de lloguer n'hi ha", però el preu varia segons "la zona i les parròquies". “Tot té el seu nínxol de mercat i allà on vol viure més la gent el preu puja i on no hi volen viure baixa; no és el mateix viure a Gràcia que a un altre barri de Barcelona”. Però malgrat aquestes afirmacions, i tornant al cas andorrà, defuig parlar d'extraradi quan la gent ha de marxar a altres parròquies que no siguin les de les valls centrals perquè “al cap i a la fi estem a cinc minuts del centre”. 

Però per tenir un anàlisi més acurat i una radiografia més complerta de la situació de l'habitatge a Andorra, Ribó clama per tenir estadístiques. “Les necessitem perquè són essencials per saber què valen els pisos i lloguers per barris i parròquies; un cop ho tinguem el mateix mercat regularà els preus que estan desorbitats”, argumenta, a la vegada que reconeix que l'administració ja s'ha posat a treballar amb el tema però que es necessita temps. A més, diu que poder tenir estadístiques reals i fiables també podrà ajudar a desenvolupar mesures concretes i encertades. Tot i això, considera que Andorra encara no ha sortit de la crisi: “Estem creixent de manera estabilitzada i el sector immobiliari continua estant tranquil”. 

Les ciutats del futur

“L'any 2050 el 80% de la població viurà en ciutats, és per això que a molts indrets del món ja s'està construint pensant en com afegir valor per a les ciutats”, explica Ribó. Per això està convençut que el futur passa per construir habitatge amb la idea que les ciutats siguin per viure i gaudir i no només per anar a dormir. “L'atractiu de les ciutats haurà de ser el valor afegit que donin per viure-hi, per tant, la construcció no anirà lligada amb una millora dels materials sinó amb el conjunt d'una ciutat i el tipus de model que es vulgui impulsar. En el cas andorrà Ribó creu que els incentius són la seguretat, el medi ambient i cal millorar una mobilitat “molt més fluïda”. 

Tot i això, també es mostra convençut que el comprador cada vegada és més exigent amb la sostenibilitat de l'habitatge. “A l'hora de llogar un pis o comprar-lo és un valor a tenir en compte perquè el client sap cap a on va el planeta i d'on venim”, apunta l'empresari que assegura que hi ha molta investigació al voltant, com per exemple taulades de pissara que són productores d'energia solar. Fruit d'aquesta evolució, a hores d'ara “som incapaços de poder imaginar l'habitatge d'aquí a 5 o 10 anys”. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte