Diari digital d'Andorra Bondia

Jordi Torres: “A diferència de Vallnord i Canillo, a l’estiu a Encamp tenim un handicap”


Escrit per: 
M. S. C.

El cònsol menor d’Encamp, Jordi Torres, parla de l’oferta turística que es podrà trobar aquest estiu a la parròquia i de les accions que està desenvolupant el Comú en aquest àmbit. Accepta que la poca implicació de Saetde representa un desavantatge per a Encamp però assenyala que la corporació ha impulsat diferents accions per potenciar el turisme cultural i natural. També explica que la posada en marxa del Funicamp es preveu que no generi pèrdues.

L’objectiu del Comú és potenciar el patrimoni natural i cultural en temporada d’estiu.
L’aposta del Funicamp des del principi la teníem clara, a més la portàvem al programa electoral, i l’any passat ja es va obrir a l’estiu. Entenem que va ser un èxit perquè hi va haver força afluència, gairebé 3.000 persones el van agafar. Veient que la utilització del giny agrada, aquest any continuarem amb la mateixa dinàmica.
A més, per organitzar altres activitats al voltant del Funicamp, l’any passat es va elaborar l’excursió fins a Pessons amb la visita a l’orri del Cubil. L’afluència de gent que va agafar el bus per fer aquesta visita va ser massiva, fins al punt que en alguns dies hi havia més gent que places. Veient això, hem doblat el nombre de busos i per tant es farà un viatge cada mitja hora quan l’any passat era cada hora, i això permetrà encabir-hi més gent.

¿Es preveu cobrir així l’afluència de visitants?
Ja veurem, perquè hi havia dies en els quals hi havia força demanda. El que passa és que tothom vol tornar a la mateixa hora i això obliga a controlar molt bé la gent que portes
per no deixar-te a ningú a la tornada.

També hi ha altres novetats aquest estiu.
A part d’això, aquest any hem estat treballant en una sèrie d’itineraris culturals per donar a conèixer els llocs d’interès que tenim al poble d’Encamp. S’han creat quatre rutes per visitar els nuclis més antics, com són les Bons, el Tremat, la Mosquera, el poblet d’Encamp i totes les esglésies i elements significatius.

¿Això era un buit que s’havia d’omplir?
Sí que és veritat que en l’àmbit cultural hi havia Casa Cristo i la visita a Sant Romà de les Bons, però l’oferta que hi havia estava una mica dispersa. El que hem volgut és crear aquests itineraris i crear una senyalització que fos fàcil de seguir pels turistes. Ara hi estem treballant. Ja tenim confeccionat l’itinerari, la senyalització i el seu contingut, i esperem que de cara al setembre ja siguin operatius.

¿I per aquest estiu?
Tenim eventuals que fan aquestes rutes, i per tant la informació dels indrets d’interès ja la té aquest personal. Però hem creat els itineraris perquè qualsevol turista que els vulgui fer no necessiti que l’acompanyi l’agent. Portaran uns fulletons explicatius que indicaran els punts d’interès de cada lloc i hi haurà zones on a prop de l’element d’interès hi haurà una explicació.

També s’ha treballat conjuntament amb els empresaris del Pas de la Casa per definir l’oferta de l’estiu.
Sí. Al maig vam crear una taula de treball de turisme, en què hi ha implicats tots els sectors turístics del Pas –apartaments turístics, hotelers, comerciants, agències de viatges–. Treballant amb ells vam veure que hi havia certes mancances. S’han corregit i hem creat una oferta lúdica i també esportiva, perquè també hi entra el complex esportiu del Pas de la Casa.
Hem creat un circuit wellness per a la gent que vulgui visitar el complex. Permet fer un seguit d’activitats d’aigua ja que les instal·lacions ho permeten –la piscina està molt bé, tenim solàriums, spa i banys turcs, i estem treballant per oferir massatges–. És una oferta que hem creat per al turista.

A més, s’aproparà el Funicamp als turistes que pernoctin al Pas de la Casa.
Hem creat un bus turístic que farà el circuit des del Pas fins a Grau Roig amb una parada al cap del port on s’explicaran els principals pics que es veuen des d’allà, l’edifici Sud Ràdio... I quan arribin a Grau Roig podran fer l’excursió fins a Pessons i gaudir dels entorns d’aquesta zona, on hi ha més oferta que al Pas de la Casa.
A més, al Pas hi ha una cosa que estava poc explotada. Tenim dues vies ferrades, una de les quals potser és de les més difícils que hi ha a Andorra perquè és una barreja entre via ferrada i escalada. És poc coneguda i per això hem publicat un fulletó amb aquesta oferta. Hi ha una empresa privada que farà l’acompanyament. Aquesta oferta també existeix a Encamp.

¿Quina és la previsió de visitants per aquest estiu al Funicamp?
Ens agradaria estar en les xifres de l’any passat o per sobre. Tot i així, l’any passat vam obrir a mitjans de juliol i vam tancar a mitjans de setembre, però vam veure que sobretot els quinze dies de juliol i els quinze de setembre l’afluència havia estat molt baixa i quan hi va haver una concentració important de turistes va ser a l’agost. Ara ho hem reduït de l’última setmana de juliol a la primera de setembre, preveient que durant el temps que estiguem oberts tinguem el màxim d’afluència.
Aquest any hem intentat optimitzar al màxim els costos i obrir els períodes en què l’afluència de gent és massiva, i per tant entenem que no hem de tenir pèrdues necessàriament.

¿Quin ha estat el cost de posar en marxa les activitats?
Tenim el cost elèctric del funcionament del giny, perquè el manteniment ja entra en el contracte amb Saetde i per tant, estigui obert o no, el tenim sempre. Després hi ha l’excursió del tot terreny. L’any passat vam cobrir despeses, fins i tot vam estar per sobre, perquè tenint en compte l’aparcament del Funicamp, tots els vehicles que hi van aparcar van generar uns ingressos extres que els altres anys no havíem tingut. A més hi ha els ingressos del viatge amb el giny i el bus. La inversió del cost elèctric i l’excursió no suposen cap pèrdua per al Comú.

¿S’ha fet prou promoció del Funicamp?
Al país fa poc que es va començar a fer la promoció. Però el que sí que és veritat és que externament ja fa dies que ens movem. Estem ubicats tant al port com a l’aeroport de Barcelona, que entenem que és una entrada prou important de turistes, i allà oferim el Funicamp. També tenim contactes amb operadors turístics russos, que a l’hivern treballen força a Andorra, perquè ells van a Barcelona a l’estiu però un dia fan una excursió al Pirineu i també estarien interessats que vinguessin a Andorra i oferir-los el Funicamp.

El turisme d’estiu té una dificultat afegida a Encamp que és la poca implicació de Saetde.
A diferència de Vallnord i Canillo tenim un handicap, és veritat. Saetde, com a empresa privada, entén que fer activitats a l’estiu suposa una pèrdua de diners i més ara en la situació econòmica actual, que no és gaire favorable. No estan disposats a jugar aquest rol de perdre diners per l’interès de la parròquia. Evidentment, un comú ho pot fer, perquè té altres interessos deslligats de l’activitat de l’estació, però per a una estació que depèn principalment d’això Saetde interpreta que no ho vol fer i per molt que nosaltres insistim, com que són socis majoritaris, hi veiem dificultats.
Aquest any sí que ens han obert el bar de les Solanelles. L’any passat el Funicamp funcionava però quan arribaves a dalt no hi havia bar, i aquest any sí que hi serà. És d’agrair que de tant en tant tingui un gest com aquest perquè entenem que és necessari per al bon funcionament i l’atractiu d’Andorra
sobretot.

Les xifres d’ocupació hotelera a Encamp durant l’estiu són molt més baixes que les de Canillo, per exemple. Això deu estar en relació amb les activitats que s’hi ofereixen durant aquesta temporada.
Ensisa sí que està seguint el rol amb el Comú de Canillo i l’oferta que té és molt àmplia. Tenen molta més oferta. Però crec que a Encamp hem de continuar lluitant per, com a mínim, poder atraure els turistes cap a la nostra parròquia. Per exemple, el camí de les Pardines és una zona molt utilitzada pels turistes i aquest any al llac d’Engolasters hi ha previst un projecte per arranjar tot el que és l’entorn del llac. Això serà un atractiu més per al turista que està destinat a Encamp. Hem de continuar treballant en aquesta línia.

“El parc natural de Pessons podria ser una realitat a finals d’aquest any o principis del que ve”

Una de les prioritats del Comú era potenciar el turisme d’estiu.
A part del Funicamp, que fa dos anys que treballem, ara hem creat els itineraris culturals, donant oferta al turisme familiar sobretot, i estem treballant tot el que és el turisme de natura també. L’any passat es va crear una guia de senderisme en què es van definir deu itineraris per poder fer excursions a la muntanya. Aquest any, aquests itineraris s’han senyalitzat de forma adequada perquè els turistes els puguin seguir i també estem treballant en la creació del parc natural de Pessons, que ja veurem si es dirà així, per tenir un punt més d’atracció del turisme de natura. És un projecte que a poc
a poc va agafant forma però fins que no tinguem el parc en funcionament ens falta. Per poder vendre el turisme de natura ens falta aquest parc.

¿Quan es preveu posar en marxa?
Hi ha tres o quatre documents que fan falta per crear-lo. Hi ha el document de constitució del parc i el pla rector –que diu què hi podràs fer, de quina forma es gestionarà–. El primer ja el tenim i aquest any hem contractat uns tècnics per elaborar el pla rector. Crec que de cara a finals d’any o principis del que ve ja podria ser una realitat.

Això representarà un atractiu més.
A Andorra ja hi ha el parc de Sorteny i el del Comapedrosa. Tenir-ne un tercer a la zona d’Encamp crec que és important i més veient que podem aprofitar els itineraris de natura que ja hem definit i marcar-los com una de les grans portes a la vall del Madriu, que és un punt que està molt verd i cal acabar d’explotar per atraure turistes.

Un cop estigui creat, caldrà organitzar-hi activitats.
Evidentment. Un cop hàgim vist les zones d’interès del parc, caldrà definir uns itineraris concrets per visitar els punts d’interès, com molleres o zones peculiars, i a partir d’aquí ja veurem. Probablement o s’haurà de contractar empreses privades perquè l’explotin i gestionin o directament s’haurà d’impulsar des del Comú. Això encara està per decidir.

¿La creació del parc pot entrar en contradicció amb alguna de les activitats que ara s’hi realitzen?
En principi no. Estem seguint la línia dels dos parcs actuals. Són parcs naturals però amb un pla de pesca, de caça, de ramaderia... totes aquestes activitats s’hi poden fer. No és una reserva natural.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte