Diari digital d'Andorra Bondia
Els tres nous batlles que han jurat avui el seu càrrec.
Els tres nous batlles que han jurat avui el seu càrrec.
Un instant de l'acte celebrat a la sala magna de la nova Seu de la Justícia.
Un instant de l'acte celebrat a la sala magna de la nova Seu de la Justícia.
Un instant de l'acte celebrat a la sala magna de la nova Seu de la Justícia.
Un instant de l'acte celebrat a la sala magna de la nova Seu de la Justícia.

Jurament de tres nous batlles i clam de Casadevall per obtenir més recursos


Escrit per: 
Redacció / Foto: CSJ

La sala magna de la nova Seu de la Justícia ha acollit aquest matí l'acte de jurament de tres dels cinc nous batlles: Eduard Canut Quimeso, Cristina Martinez Regada i Joan Carles Moynat Rossell. Una cita en la qual el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, ha aprofitat per demanar més recursos per fer front al creixement de casos i una major complexitat d'aquests.

"Constatem que cada vegada les Batllies han de resoldre casos de més gran compleixitat, temes de ciberdelinqüència, criptomonedes, assegurances, narcotràfic, blanqueig, nous productes financers, etcètera", ha citat Casadevall, afegint que "alguns d'aquests dossiers tenen entre 10.000 i 50.000 folis", per la qual cosa "l'equip de cada Batllia no disposa dels recursos necessaris per fer front a aquesta complexitat ni pot demanar els informes tècnics necessaris que li permetin avançar en el cas". El president del CSJ també ha remarcat, davant de les màxies autoritats judicials del país, així com del cap de Govern, Xavier Espot, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, i la síndica general, Roser Suñé, que "cal incrementar especialistes per aquests temes en la policia judicial".

Una reclamació que ha admès que el màxim òrgan judicial fa temps que fa i que segons ha explicat s'està intentant resoldre amb la col·laboració de tots els batlles, magistrats i fiscals, els quals preparen "un pla de xoc per sol·licitar un crèdit extraordinari que permeti a la Justícia resoldre tots els dossiers pendents". Aquset pla, ha indicat, es treballà amb el minitre de Justícia i Interior perquè el Govern el pugui presentar i defensar al Consell General.

D'altra banda i en relació als nous batlles, ha recordat que han passat un procés de formació de sis mesos per totes les seccions a més d'una formació externa per aprendre altres habilitats. Casadevall ha recordat que els cinc batlles que s'incorporen de nou (els dos que no van jurar ahir, Sergi Costa Gonçalves i Berta Hidalgo Oziel, ho faran d'aquí uns dies ja que es troben de baixa laboral) deixen la seva plaça de secretaris judicials que "estem intentant cobrir", i justament aquesta setmana s'estan acabant les proves.

Ara bé, ha admès que ja en altres convocatòries s'ha vist que no sempre és possible cobrir places vacances per falta de candidats o perquè la convocatòria queda deserta. És per aquest motiu que ha anunciat que s'han negociat dos convenis amb la Universitat d'Andorra que se signaran en breu. Un per introduir en el màster de Dret assignatures optatives en matèries de Batllia i Fiscalia; l'altre permetrà fer un curs de preparació específica per opositors que vulguin accedir a la carrera judicial i fiscal i a la categoria de secretari judicial. Aquest últim serà un curs de 2 anys de durada amb un títol no reglat.

Andorra
justícia
batlles
jurament
presa possessió
Seu
casadevall
recursos
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic