Diari digital d'Andorra Bondia
Jover i Gallardo en la compareixença d'avui.
Jover i Gallardo en la compareixença d'avui.

L'1 de juny, data previsible per a la reobertura de comerç, hotels i restauració


Escrit per: 
A. D. / Foto: SFGA

Amb cautela, però per fi ahir Govern va apuntar una data previsible per a la reobertura de dos sectors vitals per a l’economia del Principat, el comerç i hoteleria i restauració, que podrien reprendre la marxa l’1 de juny (o, en tot cas, principis de mes), si tot va bé, cridant a tornar a la feina a 13.060 treballadors. Així ho van explicar els ministres Portaveu, Eric Jover, i de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. Una roda de premsa, la d’ahir a la tarda, on també es van pronunciar sobre la segona línia de crèdits tous que prepara el Govern amb els bancs i que posarà a disposició de les empreses 100 milions més amb l’objectiu de reactivar la malmesa vida econòmica. 

Comerç, juntament amb hotels i restauració, van recordar Jover i Gallardo, són sectors estratègics però que alhora requereixen uns protocols molt específics en els quals ja s’està treballant, van confirmar, tant amb la Cambra de Comerç com amb les associacions sectorials i el ministeri de Turisme. Serien els últims a tornar a l’activitat  i també podria ser parcialment, va precisar Gallardo, i amb ells es completaria el retorn a la plena activitat i la crida als aproximadament 43.000 assalariats registrats al país. Un gruix on la incidència dels afectats per suspensions temporals de contracte arriba en aquests moments als 7.447, segons les dades comunicades ahir. D’altra banda, n’hi ha 2.097 a qui se’ls apliquen reduccions de la jornada laboral. 

De moment, però, hi ha altres sectors d’activitat que ja es poden posar en marxa a partir de dilluns vinent dia 18. Activitats que empleen 2.688 treballadors per compte aliè que s’afegiran als 26.706 dels àmbits als quals ja es va permetre entrar en funcionament prèviament (a banda de les activitats que van treballar en règim de permanències, amb 618 assalariats), segons les dades facilitades pel ministre d’Economia i Empresa. 

En una relació no exhaustiva, Gallardo va detallar algunes de les activitats que reobriran dilluns: al sector manufacturer, la indústria del tabac, per exemple; els negocis relacionats amb la publicitat; empreses de traducció o de gestió hotelera; serveis de manteniment i reparació d’electrodomèstics o aparells informàtics, així com salons de bellesa i perruqueria. En aquest últim terreny, on el contacte físic amb els clients és molt proper, el ministre va remetre als protocols de seguretat i higiene que s’explicaran en un seminari preparat per Actua i el Govern i que es podrà seguir en línia aquesta tarda a partir de les cinc. També es posaria en marxa l’activitat relacionada amb la compra-venda d’immobles, completant així els serveis de les immobiliàries, on fins ara ja podien dur a terme les gestions relacionades amb la gestió de lloguers. 

Excepcions a la quarantena per a qui entri al país
La permeabilitat de les fronteres, les quarantenes (la de quinze dies, decretada per l’Estat espanyol per a tots els qui entrin al seu territori, i la que està en vigor a Andorra) van centrar bona part de la roda de premsa. Mai no han estat tancades, va recordar Jover, però “cal establir protocols i casuístiques” i evitar “l’arribada sense control”. Ara bé, el BOPA ja recull algunes excepcions de sectors que no hauran de confinar-se en tornar al país durant els 14 dies preceptius. “En el context sanitari i epidemiològic actual, cal preveure altres excepcions a l’aïllament domiciliari, com la dels ciutadans, nacionals o residents a Andorra que s’hagin de desplaçar a l’estranger o ja siguin a l’estranger per raons de força major, de necessitat o humanitàries, econòmiques o laborals inajornables degudament acreditades, per després tornar al Principat”, apunta el BOPA. També preveu l’excepció per al personal diplomàtic, consular, d’organitzacions internacionals o humanitàries que torni a Andorra després d’una estada a l’estranger.

1
juny
comerç
hosteleria
reobertura
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic