Diari digital d'Andorra Bondia
Un autobús de la línia L2 operada per Coopalsa.
Un autobús de la línia L2 operada per Coopalsa.

La Batllia ratifica la compensació de Govern a Coopalsa per la pandèmia


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

La Batllia ha donat la raó al Govern i ha validat la compensació de 470.000 euros a Coopalsa per les pèrdues generades a causa de la pandèmia. Així ho ha explicat aquesta tarda el secretari d’Estat d’Economia i Empresa, Èric Bartolomé. Segons ha recordat els recursos de les companyies de busos a la Justícia han estat dos, un per aquesta compensació que ja està resolt pel que fa a Coopalsa, tot i que la companyia podria recórrer contra la sentència a segona instància, i resta pendent el d’Autocars Nadal pel mateix motiu. El secretari d’Estat ha indicat que el càlcul realitzat per Coopalsa suposava un 10% del que proposava el Govern, elevant la xifra que s’havia de compensar a uns 530.000 euros.

El segon recurs que també van entrar a la Batllia les dues companyies “encara està pendent” i en aquesta ocasió el tema és l’abonament de 30 euros que Coopalsa s’ha compromès “verbalment” a retirar perquè es va arribar a un acord per al càlcul i la metodologia per efectuar aquesta compensació. En relació amb això ha indicat que justament demà es reuneixen amb els experts d’Autocars Nadal i confien que també s’avinguin a acceptar el plantejament del Govern. Bartolomé ha qualificat de “bona notícia” que la Justícia hagi “corroborat” els plantejaments “que sempre hem defensat per a l’Administració” i que no hagi tingut en compte la demanda de la companyia. També ha volgut subratllar que aquesta reclamació constant de les companyies que ha acabat als tribunals “ha estat un element de desgast important per al departament”, sobretot per als tècnics, “perquè es va arribar fins i tot a posar en dubte la seva honorabilitat amb el mètode i amb el càlcul”. Amb l’aval de la Batllia es referma que les coses s’han fet correctament des del departament i pensant en els interessos públics, ha afegit.

Quant a la gratuïtat de l’abonament de transport públic, Bartolomé creu que no hi ha d’haver problemes perquè “ja està pautada i marcada” i per a les companyies l’únic canvi que suposa és que el cos l’abona el Govern. “A efectes de companyia no té impacte”, ha defensat. En aquest sentit, ha exposat que “sembla que no tenen intenció de presentar un tercer recurs” per aquest motiu.

Més de 18.000 usuaris
Actualment, són més de 18.000 els usuaris que s’han tret l’abonament gratuït, però encara “estem en fase de prova i caldrà veure quina serà la tendència clara de comportament de l’usuari que el té, si és per a un cop al mes o més”. Bartolomé ha fet aquesta valoració per referir-se a un augment de freqüències i canvis de destinació i ampliació d’horaris. Passat el setembre serà el moment d’avaluar-ho a mesura que l’hàbit de l’ús del transport es vagi estenent. 

En qualsevol cas, creu que el millor és anar fent proves pilot amb el benentès que s’ha de buscar l’equilibri entre les necessitats i demandes dels usuaris i els recursos que això implica per a l’Administració i  les companyies. I és que tot i reconèixer que “a la perifèria a segons a quines hores és difícil arribar-hi perquè els busos ja no hi són, posar-ne un de 60 places perquè hi vagin 2 o 4 persones...” s’ha de sospesar.

Batllia
compensació
Govern
Coopalsa
pandèmia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic