Diari digital d'Andorra Bondia
La CASS ha pagat 60,9 milions en prestacions sanitàries el primer semestre.
La CASS ha pagat 60,9 milions en prestacions sanitàries el primer semestre.

La branca general de la CASS tanca el primer semestre amb un dèficit de 18,3 milions


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ha tancat el primer semestre de l’any amb un dèficit de 18,3 milions d’euros a la branca general malgrat haver obtingut un 13,1% més d'ingressos en concepte de cotitzacions i comptes propis que el mateix període de l’any passat i que les despeses de prestacions només s'han incrementat en un 2,6%.

Així, segons els estats financers i la liquidació de comptes del segon trimestre aprovada avui pel consell d’administració de la parapública, la CASS ha ingressat 69,3 milions d’euros per les cotitzacions d’assalariats i autònoms als quals cal sumar els 6,9 milions ingressats per cotitzacions de prestacions econòmiques, és a dir un total de 76,2 milions. En canvi, fins al juny, les despeses s’han elevat fins als 94,5 milions d’euros, dels quals 60,9 corresponen a prestacions sanitàries, un 7,1% més que el primer semestre del 2021, i 33,6 a prestacions econòmiques, un 4,5% menys respecte al juny de l'any passat.

En el cas de la branca de jubilació, la parapública ha ingressat fins a 85,5 milions, un 17,4% més que l’any passat, dels quals 80,4 corresponen a les cotitzacions d’assalariats i autònoms, 2,3 a les cotitzacions de les prestacions econòmiques i els 2,8 milions restants a les transferències del Govern per finançar les prestacions no contributives. Quant a les despeses, han estat de 63,2 milions en pensions contributives, un 10,5% més respecte al primer semestre de l'any passat, i de 2,8 en les no contributives, que disminueixen un 4,5% respecte fa un any.

Pel que fa als beneficiaris del sistema, en el primer semestre de l’any el nombre d’assalariats augmenta un 12,2% i se situa a 30 de juny en 42.211 persones. També s’incrementen el nombre de cotitzants per compte propi, 7.743 al juny, un 8,3% més dels que hi havia el mateix mes de l’any passat, mentre el nombre d’assegurats indirectes es va situar en 17.077 persones.

Quant al nombre de pensionistes a càrrec de la branca general, disminueix un 2,5% respecte de l’any passat, amb 2.634 pensionistes al juny, 2.280 d’invalidesa, 353 d’orfenesa i un de reversió d’ascendents. A la branca jubilació, l’augment del nombre de pensionistes és del 4,9%, amb 15.444 al juny, 13.763 de jubilació i 10 capitals de jubilació, i 3.374 de viduïtat de les quals 84 de temporals. La taxa de dependència al juny era de 3,10 assegurats actius per cada pensionista de la branca jubilació; un 1,6% superior al mateix mes del 2020. 

D'altra banda, en la reunió del consell d'administració es va informar de l'acord assolit per la CASS amb el departament d'Immigració per tal de simplificar el procediment d'inscripció de treballadors destacats per empreses estrangeres. En aquest sentit, s'explica que ja no és necessari que aquest treballador segelli el formulari de cobertura de l'INNS a la CASS, per després presentar-lo a Immigració i tornar a la CASS per fer el registre definitiu.

Així, amb el nou procediment, Immigració accepta el formulari original o signat digitalment per fer la inscripció com a treballador destacat al país. Posteriorment el treballador haurà de presentar aquests formularis a la CASS per gaudir de cobrtura sanitària, presencialment o signat digitalment.

cass
Comentaris: 1

Comentaris

Aixó és el resultat de les nefastes inversions que ens deixaran sense un duru per la jubilació? Hi ha algú que controli com juguen amb els nostres diners? perquè la cosa no piunta bé des de fa ja massa

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic