Diari digital d'Andorra Bondia
El president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol.
El president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol.

La Cambra demana la flexibilització del pagament dels lloguers i les hipoteques dels locals comercials


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

La Cambra de Começ, Indústria i Serveis ha fet arribar aquest matí un paquet de mesures al Govern que consideren necessàries per minimitzar l'impacte econòmic de la crisi del coronavius. Entre aquestes en destaca la demanda de flexibilitzar els pagaments de lloguers i hipoteques dels locals comercials.

Mitjançant un comunicat han deixat clar que consideren "necessàries i indispensables" les mesures extraordinàries que ha adoptat el Govern per fer "prevaldre la salut públic de la ciutadania", tot i que alhora remarquen que estan causant, malauradament, "un impacte significatiu en l'activitat comercial, econòmica i social". Per això consideren vital "garantir –en la mesura del possible- la continuïtat de molts negocis, si aquest context s’allarga en el temps". És en aquesta línia que el president de la Cambra, Miquel Armengol, que ha participat en la reunió que s'ha fet aquest matí amb el cap de Govern, Xavier Espot, el ministre de Presdiència, Economia i Empresa, i altres agents econòmics i socials, els ha lliurat un document amb un seguit de propostes per minimitzar "l'impacte econòmic" del coronavirus al país.

Des de la Cambra es demana que pel que fa als pagaments de lloguers i hipoteques dels locals comercials i/o altres espais destinats a l'activitat comercial, es puguin flexibilitzar, almenys, durant el període de vigència de les mesures excepcionals; també proposen l’atorgament de subvencions pel pagament del 100% de la part empresarial de la cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) dels seus treballadors, per a les empreses afectades, que els titulars de comerços i treballadors que exerceixin una activitat per compte propi puguin demanar una subvenció del 100% de la seva cotització a la CASS i estudiar la possibilitat de rebre ajudes econòmiques del Govern per a garantir el pagament del 100% dels salaris, sempre i quan es pugui demostrar que el compte d’explotació no disposa de liquiditat per a fer front a les nòmines. En l'àmbit fiscal també proposen estudiar la viabilitat de moratòries i d’ajornaments del pagament d’impostos, a sis mesos i sense interès, per a les empreses i treballadors per compte propi afectats, a més d'estudiar l’ajornament de l’IGI de les empreses afectades.

D'altra banda, alerten que el tancament d’establiments vinculats amb els sectors de la restauració i l’hoteler pot arribar a provocar "un risc social per tots aquells treballadors temporers que es puguin quedar sense allotjament", pe això suggereixen abordar plegats el tema, preveure mesures preventives i confia arribar a assumir una coresponsabilitat entre empresa i Govern. Igualment, amb relació als crèdit tous proposats pel Govern, volen que siguin a tipus 0. Per últim, també es proposa l’obertura dels quioscos o comerços de venda de periòdics i revistes, en considerar-los de "primera necessitat".

Tràfic mercantil

Des de la Cambra també s'assenyala que molts establiments hotelers i espais de restauració disposen d’un gran estoc de mercaderies i de productes pel seu funcionament habitual, uns productes que ara no tenen sortida i que es pensa que podrien ser retornats a les distribuïdores andorranes abans que venci el període establert del respectiu cobrament. En aquest sentit, apunten que el sector majorista es veurà afectat per aquest gran volum de mercaderies retornades, a les quals s’hi haurà d’afegir tots els estocs acumulats per a la campanya de Pasqua i que, difícilment, podran ser venuts. Paral·lelament, demanen que després de la devolució es poguessin tornar a vendre, sempre i quan es garantís la seva traçabilitat, temperatura i altres condicionants d’higiene i de seguretat alimentària. La Cambra també considera l’opció d’establir una ampliació del període de pagament a 120 dies. Tanmateix, si la mercaderia és de procedència espanyola o francesa consideren que es podria treballar amb el Govern i les duanes respectives per a l’agilització dels tràmits i dels controls sanitaris. En aquest àmbit, es demana que les empreses distribuïdores lliurin les mercaderies a la porta de l’establiment dels comerços i establiments per evitar riscos de contagi i garantir un procés més acurat de distribució.

 

cambra
demana
flexibilització
pagament
lloguers
hipotèques
locals
comercials
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic