Diari digital d'Andorra Bondia
Neus Soriano, secretària d'Estat de Comerç i Competitivitat
Neus Soriano, secretària d'Estat de Comerç i Competitivitat

La Cambra rebrà 600.000 € i un 10% de les taxes del registre de comerç


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El projecte de llei de modificació de la Llei de creació de la Cambra de Comerç, aprovat ahir pel consell de ministres, introdueix com a gran novetat l’aportació per part del Govern d’un import fix perquè l’ens es pugui finançar de 600.000 euros anuals, que es revisarà amb l’IPC, i un import variable que correspondrà al 10% de la quantitat recaptada en taxes d’inscripció als registres de comerç i de societats mercantils per a la creació neta de negocis i societats. A banda, també es preveu una altra fórmula “potestativa” per a projectes d’alt valor afegit i amb la qual es podrà incrementar la dotació fins a un màxim del 10% del pressupost fix.

El president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, va destacar que aquesta modificació del text permet posar fi a la “inseguretat que es repetia d’any en any”, ja que el finançament es basava en un percentatge sobre la recaptació de la taxa sobre el Registre de titulars d’activitats econòmiques. Amb tot, hi havia un “criteri discrecional” i el Govern podia augmentar o reduir aquesta aportació. Segons va explicar l’executiu, els 600.000 euros responen a les necessitats que té l’entitat pel funcionament habitual. Aquesta era la xifra que es feia efectiva entre els anys 2008 i el 2011 però a partir d’aleshores es va retallar i s’ha arribat a imports de 450.000 euros. A més, es fixa l’obligatorietat de presentar els estats financers per part del comitè executiu i d’auditar-los per una empresa independent.

El text també permet a la Cambra proposar modificacions o projectes de llei al Govern en matèries de la seva activitat i li ofereix noves funcions en l’àmbit de la mediació i conciliació mercantils, en la col·laboració en els programes públics i privats de formació permanent i en la prestació de serveis d’atenció i informació als empresaris. En relació al funcionament intern es redueix a un any d’exercici el termini per poder tenir drets de sufragi actiu i el ple de la Cambra passa d’un mínim de 30 a 20 membres per facilitar la participació. A més es vetlla perquè la representativitat dels empresaris sigui equilibrada i respecti la proporcionalitat en funció de la importància econòmica i social de cada activitat. També s’introdueix la possibilitat que el càrrec de president sigui remunerat. A l’últim, se suprimeix l’autorització prèvia del Govern perquè la Cambra estableixi relacions amb òrgans estatals estrangers.

 

Es confirma l’IPC del 2,6% i el salari mínim de 1.017 €

L’índex de preus al consum (IPC) corresponent a l’exercici 2017 ha estat finalment, tal com ja va avançar Estadística, del 2,6%. Així ho va confirmar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va informar també que l’executiu, tal com havia avançat, va aprovar un nou decret que fixa el salari mínim en 1.017 euros, i no en 1.005 com es va establir a l’octubre. Aquest decret, que estableix també el salari mínim per hora en 5,87 euros i el diari en 46,96 euros, entrarà en vigor al febrer.

Pel que fa a l’augment de la inflació acumulada al llarg del 2017, Cinca va destacar que es tracta de l’increment més important dels últims sis anys i que, a diferència de l’any passat, l’IPC s’ha situat significativament per sobre dels països veïns (a Espanya és d’un 1,1%, i a França, d’un 1,2%). El ministre va atribuir la diferència al comportament dels productes energètics i frescos i al preu del petroli, ja que si es compara l’IPC subjacent les diferències amb el països veïns són gairebé imperceptibles. A diferència del que va passar l’any passat, a Andorra ha arribat una mica més tard l’efecte de l’increment d’aquests preus, de manera que han acabat tenint una incidència molt significativa el 2017, va indicar Cinca.

 

Modernització de la llei del sistema educatiu andorrà

El consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei d’Ordenament del Sistema Educatiu Andorrà, que modernitza la llei vigent des del 1994, segons va informar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca. El text, que ja va presentar el titular d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, a la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports, i que ha rebut l’informe positiu de la comissió consultiva, s’entrarà a tràmit parlamentari en els propers dies.

El text renova la llei per adaptar-se a l’evolució que ha tingut aquest sistema educatiu i establir les eines perquè pugui seguir evolucionant en la mateixa línia. Així, es revisen les finalitats del sistema educatiu i s’actualitza el concepte d’escola inclusiva incorporant conceptes lligats a la sostenibilitat i l’emprenedoria. Igualment, s’actualitzen els principis que han de guiar la intervenció docent i la metodologia aplicada a les aules i s’alinea amb els principis del Permsea.

Pel que fa als requisits dels docents, el text incideix en la importància de la qualitat i preveu que s’actualitzin en funció de les titulacions universitàries de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior.

 

Educació fa públiques les convocatòries de 4 exàmens

El ministeri d’Educació i Ensenyament Superior va fer públiques les convocatòries de quatre exàmens diferents. Es tracta de les proves del nivell C1 del Diploma oficial de llengua catalana per a escolars, del Graduat en segona ensenyança per a candidats lliures de més de 16 anys, de la prova oficial de batxillerat (POB) del sistema educatiu andorrà, i del batxillerat (BAT) per a candidats lliures del sistema educatiu andorrà. Les inscripcions per a les proves del nivell C1 del Diploma oficial de llengua catalana per a escolars estaran obertes de l’1 al 28 de febrer i l’exàmen tindrà lloc el 10 i 21 de març, i el 4 d’abril. Les proves pel Graduat en segona ensenyança per a candidats lliures de més de 16 anys es desenvoluparan del 8 al 15 de març i les inscripcions es poden fer entre l’1 i el 28 de febrer. La prova oficial de batxillerat (POB) del sistema educatiu andorrà es desenvoluparà del 16 al 30 de maig. I els exàmens de batxillerat (BAT) per a candidats lliures del sistema educatiu andorrà seran del 23 al 27 d’abril i cal inscriure’s de l’1 i al 28 de febrer.

 

Cambra de Comerç
sistema educatiu andorrà
ipc 2017
salari mitjà
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic