Diari digital d'Andorra Bondia
Un cérvol a la Reserva Nacional de Caça de Moumort.
Un cérvol a la Reserva Nacional de Caça de Moumort.

La campanya de la brama del cérvol a la reserva de Boumort està a punt


Escrit per: 
Agències

La campanya de la brama del cérvol arriba aquesta tardor a la Reserva Nacional de Caça de Boumort amb novetats, ja que, com a prova pilot, s’ha decidit establir un sector reservat per a visites guiades i unes rutes recomanades per a visita lliure. L’objectiu és reduir el risc de massificació i les molèsties als animals, millorar la satisfacció dels usuaris de la reserva i potenciar les visites guiades. La junta consultiva de la reserva, on a més de la Generalitat hi ha representats, entre d’altres, els ajuntaments, els consells comarcals, propietaris de terrenys i pagesos, ha acordat dur a terme aquestes mesures, les quals també inclouen l’habilitació d’un punt d’informació en una de les rutes.

La realització d’una prova pilot ha estat aprovada amb el consens dels integrants de la junta consultiva i té com a objectiu establir un ordre en les activitats d’observació de la brama del cérvol. En aquest sentit, la resolució aprovada pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació preveu dues alternatives per a visitar la reserva en època de brama: la visita guiada, per a la qual es reserva un sector al qual només poden accedir les empreses de guiatge autoritzades, i la visita lliure, per a la qual s’estableixen quatre rutes recomanades amb els seus corresponents punts d’interès. La Reserva Nacional de Caça (RNC) de Boumort, situada entre el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, és un dels millors indrets de Catalunya per a gaudir de la fauna salvatge, amb cérvols, isards, cabirols, senglars i grans rapinyaires. És fàcil observar rastres de l’activitat dels cérvols i grups de femelles pasturant o esmunyint-se entre els matollars. Des de mitjans de setembre a mitjans d’octubre el cérvol entra en zel i té lloc la brama, l’espectacle natural més impressionant de la natura al Prepirineu. A trenc d’alba i als capvespres, pels barrancs de Boumort ressonen els brams dels mascles, intentant atreure femelles cap als seus harems.
El sector reservat per a visites guiades romandrà tancat al públic en general entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre. Durant aquest període, només hi podran accedir les empreses de guiatge autoritzades, a més dels ramaders locals o altres usuaris amb drets d’ús de la zona i cossos de vigilància i seguretat. Amb aquesta mesura es pretén assolir dos objectius: d’una banda, fomentar les visites guiades, les quals tenen un major valor afegit per a l’usuari, que pot quedar més satisfet, i alhora es practiquen de forma ordenada segons les condicions que regulen cada autorització. També es pretén evitar la massificació que s’ha anant produint progressivament els darrers anys.

cèrvol
rserva nacional de caça de Boumort
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic