Diari digital d'Andorra Bondia
La infermera Patricia López administra les primeres dosis de la vacuna de la grip.
La infermera Patricia López administra les primeres dosis de la vacuna de la grip.

La campanya de vacunació contra la grip comença amb 6.000 dosis disponibles


Escrit per: 
P.G. / Foto: SFGA

Ahir va començar la campanya de vacunació contra la grip que durarà fins el proper 28 de desembre. El ministeri de Salut ha adquirit 6.000 dosis de vacunes, les mateixes que la campanya anterior en la que es van administrar un total de 5.877 vacunes. Per elaborar la vacuna, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estudia la situació geogràfica concreta i parteix de soques de grips que ja s’han donat amb anterioritat (mutacions de gen). En el cas de la vacuna que s’ha posat a Andorra, és de quatre soques (quadrivalent), va explicar ahir Patricia López, infermera del Centre d’Atenció Primària de la Massana.

La campanya de vacunació contra la grip té l’objectiu de disminuir la morbimortalitat causada per la grip en els grups de risc de la població. Per això per aquests grups la vacuna és gratuïta. Es tracta de les persones que tenen més de 65 anys, les que viuen en residències sociosanitàries, les que pateixen malalties cardiovasculars o respiratòries cròniques, les persones amb síndrome de Down, amb malalties metabòliques cròniques, amb disfunció renal, immunosupressió o hemoglobinopaties que hagin requerit revisions periòdiques o hospitalització. També estan incloses les persones amb obesitat mòrbida, els nens i adolescents amb tractaments d’àcid acetilsalicílic de llarga durada, així com les dones embarassades. 

Altres grups de risc són els considerats personal sanitari o sociosanitari que atén a pacients de risc, per la possibilitat que tenen de transmetre la malaltia. Finalment, són considerats grup de risc aquells treballadors dels serveis comunitaris essencials i els interns del centre penitenciari, per als quals “s’organitzarà una acció específica per administrar la vacuna contra la grip, de manera que les persones susceptibles rebran informació a les seves direccions sobre quin és el procediment que cal seguir”, segons informa el Govern a través d’un comunicat. 

La resta de grups de risc pot rebre la vacuna als centres de salut, amb recepta mèdica, excepte les persones majors de 65 anys que no en necessiten. Les persones que viuen en residències sociosanitàries també es poden vacunar en la mateixa residència. 

Efectes secundaris
Pel que fa als possibles efectes secundaris, aquests són “generalment lleus, com cansament, mal de cap i miàlgia”, va dir López. La infermera va recordar que en cap cas aquesta vacuna fa passar una grip lleu, perquè es fa “amb virus inactivats reaccionats”. Ha recordat que quan hi ha grips que es compliquen, en general són pacients que no s’han posat la vacuna.

Luisa Vecina, jubilada de la Massana, va ser la primera d’aquesta campanya en posar-se la vacuna ahir al centre d’atenció primària de la Massana. “Jo ho faig cada any, aquest any m’ha anat molt bé per això volia ser de les primeres, perquè si l’agafo estic perduda”, va dir.

campanya
vacunació
grip
comença
6.000 dosis
disponibles

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte