Diari digital d'Andorra Bondia
Fullet informatiu de la campanya ‘No i punt’ al Punt d’Informació Juvenil (PIJ).
Fullet informatiu de la campanya ‘No i punt’ al Punt d’Informació Juvenil (PIJ).

La campanya ‘No i punt’, present a les festes de Sant Julià i de Sornàs


Escrit per: 
Redacció/Foto: E.J.

La campanya No i punt: respecta’ns la festa de totes també arribarà a les festes de Sant Julià de Lòria, del 27 al 31 de juliol, i de Sornàs, a mitjans d’agost. Aquest projecte d’oci nocturn lliure de violències sexistes va sortir de l’associació Stop Violències. Segons la presidenta i psicòloga social especialista en violències masclistes i sexuals de l’entitat, Vanessa M. Cortés, finalment acabaran participant en més festes de les que van preveure a l’inici del projecte. 
El carnaval d’Encamp va donar el tret de sortida. Al Roser d’Ordino i a Sant Julià també estava prevista la seva assistència. Pel que fa al  Roser de la Massana, els ho van demanar, igual que a Sornàs. En canvi, a les festes d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany, “ni ens hi hem ofert ni ens ho han demanat”, va comentar Mendoza.
Respecte a l’agressió que va rebre l’estand de la campanya a la festa del Roser d’Ordino, la presidenta d’Stop Violències va afirmar que “diu molt” del grup que va protagonitzar el succés i va declarar amb contundència que això no havia passat mai en altres països europeus. També va reconèixer que en totes les festes on han participat han tingut animadors i detractors: “ens han increpat i també ens han felicitat”. Aquest succés va motivar que al Roser de la Massana augmentés el nombre d’agents de policia i de seguretat privada que van vetllar per la seguretat.
Preguntada sobre el balanç que faria de la participació, tot i que la informació recollida durant aquests mesos es presentarà el pròxim 25 de novembre, coincidint amb el Dia internacional per l’erradicació de la violència envers les dones i es faran recomanacions als comuns i a l’organització dels esdeveniments, sí que va avançar que una de les conclusions a la qual arriba és que “l’acoholisme és un problema nacional”. “Hem  vist molts comes etílics en gent jove”, va dir Vanessa M. Cortés, la qual cosa hauria de portar “a fer una reflexió profunda en la societat andorrana”.
El projecte d’oci nocturn lliure de violències sexistes es treballa sempre en coordinació amb la comissió de festes local i amb els agents que vetllen per la seguretat. “L’equip de joves i Stop Violències volem motivar que la festa sigui divertida per a tothom”, va subratllar Mendoza. També es pretenen crear protocols d’actuació amb els ens locals per aturar les agressions de baixa intensitat, com ara tocaments, insistència, o bé no deixar que la noia gaudeixi de la festa. Igualment, durant la festa es facilita un telèfon per a tot tipus d’agressions sexistes i sexuals perquè les noies hi truquin si el necessiten. Les atén una psicòloga especialitzada en violències sexuals. Per això, es reparteixen polseres amb el telèfon de la campanya, el 646464, actiu les 24 hores del dia. “A vegades és més fàcil trucar a una associació que a un òrgan públic, va argumentar Mendoza”. L’objectiu és que tota aquesta  tasca sigui coordinada i molt efectiva.
D’altra banda, aquest mes de juliol, Stop Violències està celebrant diverses assemblees. En van tenir una el 10 de juliol i una altra el 23. En aquestes reunions estan preparant la jornada del 28 de setembre, Dia internacional per la despenalització de l’avortament, i les segones jornades per als drets sexuals i reproductius de les dones, de les quals aviat en sortirà el programa, va anunciar la presidenta de l’associació. Des de l’associació, també es plantegen fer algun tipus de campanya en el que queda d’estiu sobre el dret avortar.

 

campnaya
'No i punt'
festes
Sant Julià
Sornàs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte