Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença telemàtica de la cònsol major de la capital, Conxita Marsol.
Un moment de la compareixença telemàtica de la cònsol major de la capital, Conxita Marsol.

La capital retorna l'impost de radicació als negocis afectats per l'absència de turistes


Escrit per: 
Redacció/Foto: T.L./ Comú d'Andorra la Vella

El Comú d'Andorra la Vella retornarà de forma íntegra i sense necessitat de demanda prèvia l'import de l’impost de radicació comercial i les taxes associades a aquells negocis i empreses afectades per les restriccions imposades per fer front a la pandèmia de la Covid-19 així com per l'absència de turistes degut a les restriccions de mobilitat imposades als territoris veïns.

Així ho ha explicat la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, que va destacar que aquesta ampliació de les ajudes és la continuació de les accions de suport al teixit empresarials de la parròquia que ja es van endegar durant la primera onada de la Covid-19. Marsol, que ha assegurat que el Comú sempre vol estar "al costat de les empreses i els ciutadans", ha detallat que aquesta devolució de la part corresponent a l'impost de radicació pot suposar per aquest novembre entre 130.000 i 140.000 euros, a la vegada que no va descartar que l'ajut es pogués allargar al desembre en funció de com vagi evolucionant la situació provocada per la pandèmia.

La mesura pot beneficiar uns 800 negocis, com són tots aquells que han vist restriungida la seva activitat per les mesures adoptades per l'executiu, bars, pubs, discoteques, restaurants i també tot aquells lligats estretament al turisme com establiments hotelers i determinats comerços. En aquesta línia, Marsol va destacar que la corporació avaluarà cada demanda que pugui fer algun del negocis a qui no s'hagi fet la devolució directe de l'impost i consideri que ha estat perjudicat també per les mesures restrictes i l'absència de turistes.

La cònsol ha recordat que també hi ha disponible una partida de 90.000 euros per a ajudes a les famílies de la qual ja s'han gastat uns 53.000 euros. En aquest sentit, ha destacat que aquest any tampoc no està havent-hi més demandes que d'altres anys però que així i tot aquesta partida es podria ampliar amb 40.000 o 50.000 euros més si fos necessari. Marsol ha concretat que estan rebent peticions de ciutadans per a la reducció del foc i lloc o exoneracions dels preus de serveis com l'escola bressol, entre d'altres.

D'altra banda, Marsol ha aprofitat la compareixença telemàtica davant els mitjans, per defensar l'aposta de la corporació per posar en marxa el Poblet de Nadal al desembre per contribuir a impulsar la reactivació comercial i també per donar il·lusió als ciutadans de la parròquia, en el cas que continuïn les restriccions perquè arribin els turistes.

Així, i davant les crítiques sorgides arran de la instal·lació d'una nòria a la plaça de la Rotonda, Marsol ha defensat que que costa 68.000 euros quan el túnel de llums, l'atracció que substitueix, en costava 135.000 euros. A més, ha remarcat que s'ha optat per no instal·lar la pista de gel ni el tobogan gegant amb la qual cosa el cost de les atraccions "s'ha reduït en 150.000 euros". També ha destacat que han estat la corporació que "ha pres les decisions més importants quant a la suspensió d'actes" però ha insistit que durant el Nadal el Poblet s'hauria de poder celebrar. "Treballarem perquè es faci", ha destacat Marsol, afegint que es tracta d'un dels "grans actes consolidats" de la parròquia, i que cal estar preparats perquè es pugui fer.

Quant a la posada en marxa de la nòria, la cònsol ha recordat que ho hauria d'haver fet coincidint amb l'Andorra Shopping Festival aquest  novembre i que ara com ara encara s'està en període de proves i acabant d'ultimar els protocols amb Salut. En aquest sentit, ha manifestat que aquesta instal·lació està preparada per complir totes les mesures sanitàries i que per aquest motiu, s'ha establert un preu per evitar que hi hagi una "afluència massiva" a la plaça de la Rotonda. A més, caldrà fer reserva de plaça. Marsol ha recordat que els infants de la parròquia podran pujar gratuïtament i també ha concretat que l'atracció obrirà els dies feiners entre les quatre de la tarda i les deu de la nit i els festius i caps de setmana d'onze del matí a onze de la nit.

Finalment, qüestionada sobre l'adaptació dels treballadors públics al teletreball, Marsol va explicar que dels 500 empleats del Comú n'hi ha  hi ha uns 300 que no poden fer teletreball (personal d'Higiene, agents de circulació, del departament d'Obres...) i pel que fa als 200 que sí que poden, s'ha establert que la meitat treballi de manera presencial una setmana sí i una altra no.

capital
retorna
l'impost
radicació
negocis
afectats
l'absència
turistes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic