Diari digital d'Andorra Bondia
Els operaris ara se centren en el canvi de l’enllumenat al passeig del Riu.
Els operaris ara se centren en el canvi de l’enllumenat al passeig del Riu.

La capital s’estalvia 84.000 € en un any per canviar el 50% dels llums públics per leds


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El Comú de la capital ha renovat, des de fa un any i mig, la meitat de l’enllumenat públic. Per fer-ho, ha canviat les tradicionals bombetes per leds a Andorra la Vella i Santa Coloma. En concret, dels 5.883 punts de llum, 2.937 ja són de tipus led. Això ha suposat un estalvi de 80.000 kW al mes, fet que suposa un estalvi econòmic de 7.000 euros mensuals o 84.000 l’any, xifra que representa un 30% menys del que es gastava el Comú en consum elèctric. La intenció és que d’aquí a finals de legislatura aquest estalvi arribi al 50%.
Així ho va explicar ahir el conseller de Serveis Públics i Circulació de la capital, Miquel Canturri, que va remarcar que “al final de mandat podrem arribar a un 50% d’estalvi respecte de l’inici, i esperem acabar-lo havent substituït el 80% dels punts de llum de la parròquia”. 
Les zones de la parròquia on  s’ha fet actuacions importants per renovar l’enllumenat són l’avinguda Príncep Benlloch (on la despesa ja s’ha reduït un 50%), el tram de l’avinguda Salou situat entre la caserna de bombers i l’Estadi Comunal, i el passeig del Riu, on ahir es van començar a instal·lar 120 unitats entre la rotonda de la Dama de Gel i el Lycée. Cal destacar, a més, la zona de Prada Ramon, on ja s’han instal.lat 220 unitats de leds. A l’avinguda Doctor Mitjavila i al carrer Prat de la Creu, d’altra banda, s’ha substituït el sistema d’enllumenat de tots els fanals que il·luminen les voravies. “Estem canviant el que era una bombeta tradicional, que gastava molta energia, per leds, que estalvien molt energèticament i redueixen al mateix temps la contaminació lumínica”, va comentar Canturri.

Programadors a Meritxell
En aquest sentit, Canturri va destacar que el criteri d’instal·lació és, en primer lloc, quan es fan obres, canviar l’enllumenat. Per aquest motiu, ja s’espera que, amb la remodelació de l’avinguda Meritxell, s’acabin de canviar tots els llums. En aquest cas, Canturri va avançar que es farà un pas endavant més en l’estalvi energètic perquè es volen instal·lar “programadors de llum automàtics que en horari de matinada i nit estalviarien encara més llum, ja que regularien la intensitat segons es faci de dia o de nit”, va dir el conseller. Aquesta progamació es podrà fer des d’un ordinador i també permetrà allargar la vida del sistema d’il·luminació.
Canturri també va destacar que en alguns dels barris de la parròquia, com el casc antic o a l’avinguda Salou, els  llums eren dels anys 80 i no s’havien canviat mai. 
El pressupost que el Comú destina a l’enllumenat ascendeix a 640.000 euros per exercici i,  d’aquests, gairebé dues terceres parts (400.000 euros) es dirigeixen a inversió. En concret, 280.000 a l’enllumenat públic i 140.000 a l’enllumenat de Nadal. A més, es reserven 240.000 euros per a reparacions i manteniment.
En paral·lel, en algunes zones, com al carrer del Cedre, també s’han renovat els fanals malmesos per la potassa i els orins dels gossos, perquè tenen la base feta malbé, i n’hi han instal·lat uns de nous amb una base que du un tractament especial de pintura que n’evita la corrosió. 

 

El Rec del Solà, a l’altura del Col·legi Sant Ermengol,  es tancarà quinze dies

La caiguda d’un roc diumenge  passat al Rec del Solà, a l’altura del Col·legi Sant Ermengol, ha obligat el Comú a tancar de manera provisional i durant almenys 15 dies el tram de 200 metres comprès entre el col·legi i la Font de la Call. “S’ha fet malbé un tram del rec, que haurem de reparar, però afortunadament no hi ha hagut cap dany personal ni cap casa particular d’aquesta zona afectada. Ara s’ha acordonat aquella zona del rec perquè hem de fer alguna intervenció i reparar aquest tram”, va dir el conseller de Serveis Públics i Circulació, Miquel Canturri. 
Ahir els tècnics de Protecció Civil, responsables d’Ordenament Territorial i del Comú de la capital van inspeccionar la zona per elaborar un informe tècnic que determini accions que cal emprendre i garantir la seguretat del passeig.
Segons va explicar Canturri,  “el més segur és que s’hauran de posar xarxes protectores, com en altres llocs de la parròquia”, va dir. 
El conseller de la capital va dir que en aquesta zona quan s’hi van construir uns xalets nous es va demanar que s’hi posessin proteccions. Però al lloc on ha caigut el roc “els habitatges són més antics i en el seu moment no es van demanar aquestes proteccions, que ara s’hauran de fer”, va dir Canturri. El conseller de la capital no va determinar si haurà de ser el Govern o el Comú, o fins i tot amb la intervenció dels propietaris, els que hauran de costejar aquestes proteccions. 
La resta del circuit del Rec del Solà i dels accessos segueixen oberts sense cap tipus de restricció.

capital
estalvia
84.000 €
any
canviar
leds
llums
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic