Diari digital d'Andorra Bondia
Un accident a la CG-1.
Un accident a la CG-1.

La capital va registrar el 43% dels 513 accidents ocorreguts l’any passat


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La sinistralitat es concentra en gran part als carrers i carreteres de la capital.  Andorra la Vella va registrar l’any passat gairebé el 43% de tots els accidents del país. En concret, del total de 513 accidents ocorreguts al Principat,  219 es van produir a la capital. La segona parròquia que encapçala el rànquing de sinistralitat és Encamp, on l’any passat van tenir lloc 80 accidents,  un 15,6% del total.
De fet, Andorra la Vella ha estat la parròquia on han augmentat el nombre d’accidents de trànsit respecte de l’any 2017, quan n’hi va haver 183. A la resta de parròquies hi ha hagut menys accidents, excepte a Encamp, on tant el 2017 com el  2018 s’ha repetit la xifra d’accidents: 80.
Escaldes-Engordany, l’altre nucli urbà important pel que fa al volum de vehicles i trànsit va registrar l’any passat 68 accidents (el 13% del total), 11 menys que l’any anterior. La Massana va després, ja que l’any passat a aquesta parròquia hi va haver 51 accidents (el 10% del total) 5 menys que l’any anterior. Sant Julià de Lòria i Canillo coincideixen en la xifra, amb 41 accidents. Finalment, Ordino és la parròquia amb menys accidentalitat. L’any passat només hi van tenir lloc 13 accidents (el 2,5% del total), 2 menys que el 2017.
Cal destacar que cada parròquia recull les dades d’accidentalitat seguint paràmetres diferents malgrat que es volia assolir un registre homogeni. Tasca que es farà amb la nova base de dades d’accidents de trànsit que pilota el Centre Nacional de Trànsit. El registre més senzill i amb menys dades és el del Comú d’Andorra la Vella, que se centra a fer-hi constar el mes i el nombre d’accidents tipificats amb ferits i sense. Altres parròquies, com la de Canillo, en recullen la data, l’hora i el lloc concret de l’accident, així com també el tipus de vehicle implicat, el nombre de ferits, l’edat i sexe del conductor i les causes. El Comú d’Escaldes-Engordany, a més d’aquestes dades,  hi afegeix la marca dels vehicles. Sant Julià i Ordino, com la capital, té un registre de dades d’accidents molt bàsic, n’informa del nombre, si hi ha hagut ferits o no, i només amb danys materials, o morts. 

Atropellaments
Si es miren les estadístiques dels atropellaments, Andorra la Vella també es col·loca en el primer lloc del rànquing. L’any passat n’hi va haver 22, molt lluny de la resta de parròquies, com la Massana, on van tenir lloc 8 atropellaments, 5 a Escaldes i 4 a Encamp. Sant Julià i Ordino van ser les dues parròquies sense cap atropellament. En total, l’any passat es van registrar 41 atropellaments a tot el país, 3 menys que el 2017. L’Imaca 2018 també té en compte els accidents en els quals hi ha vianants implicats, que no només han de ser  atropellaments. Així, l’any passat d’aquests sinistres n’hi va haver 44, i el 2017 van ser 46. L’any amb més vianants implicats en accidents va ser el 2013, quan se’n van registrar un total de 65.

L’any passat la policia va imposar la xifra rècord de 19.933 sancions, un 183% més que el 2013

L’any passat és quan la policia va imposar més sancions de trànsit. En concret en van ser 19.933. Una xifra rècord si es compara amb l’evolució dels darrers vuit anys, que són els exercicis amb aquestes estadístiques publicades. Aquesta quantitat de multes suposa un 183% més, és a dir, gairebé triplica les registrades el 2013, quan en van ser 7.034.
L’excés de velocitat continua sent el motiu principal d’un alt percentatge de multes. En concret, l’any passat van ser 16.343 les sancions, un 36,5% més que l’any anterior, quan se’n van registrar 11.972. El segueixen, per ordre d’importància quant a xifres, les multes imposades per no disposar del distintiu d’inspecció tècnica de vehicles, que van ser un total de 728. Altres com ara circular sense cinturó de seguretat, no respectar senyals prohibitius o no respectar la senyalització horitzontal, van ser motiu de 351, 231 i 305 multes respectivament. I encara que no siguin xifres tan altes, cal destacar les multes per comportaments imprudents com ara la conducció temerària, per la qual es van imposar l’any passat 35 multes, o els avançaments incorrectes (72 multes) i utilitzar el mòbil durant la conducció (92 multes). 

capital
registrar
accidents
ocorreguts
any passat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic