Diari digital d'Andorra Bondia
La cartera del Fons de reserva de jubilació ascendeix a 1.115 milions
La cartera del Fons de reserva de jubilació ascendeix a 1.115 milions

La cartera del Fons de reserva de jubilació ascendeix a 1.115 milions


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El 30 de juny passat la cartera d’inversions del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) ascendia a 1.115,3 milions, segons es desprèn de l’informe trimestral de supervisió de la gestió i d’execució pressupostària del fons corresponent al segon trimestre de l’any, fet públic ahir per l’FRJ.
Malgrat l’increment d’actius –a finals del primer trimestre de l’any la cartera del fons era de 1.088,5 milions d’euros–, la rendibilitat acumulada des de començament d’any fins a final del mes de juny passat era negativa de l’1,04%, una xifra –neta de despeses bancàries i comissions de gestió del patrimoni financer i que no té en compte els actius a valor net comptable– molt similar a la registrada el 31 de març passat (-1,10%).
A més, cal tenir en compte que l’FRJ va ingressar a la fi del primer trimestre de l’any fins a 31,2 milions d’euros corresponents als excedents de la branca de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
Pel que fa a la distribució del patrimoni del fons, i seguint les disposicions del mandat de gestió, 1.096,8 milions (el 98,3% del total) corresponen a actius financers i 18,5 milions (1,3%) a actius no financers, la gairebé totalitat dels quals (18,4 milions) procedents de béns immobles.
Quant als primers –actius financers–, la renda fixa representa el 60,7% del patrimoni del fons, 677,1 milions d’euros, i està conformada bàsicament per bons i obligacions, tant d’emissors sobirans (estats) com corporatius (empreses), i segons s’especifica en l’informe la majoria corresponen a bons d’una durada de cinc anys o menys i majoritàriament (94%) es tracta d’operacions realitzades amb euros.
La renda variable equival al 21,1% del patrimoni del Fons de Reserva de Jubilació, 235,6 milions d’euros, i està formada principalment per accions cotitzades en mercats reglamentats. La resta està invertida mitjançant fons d’inversió i ETF (Exchange Traded Funds).
Quant als actius monetaris (138,8 milions d’euros), constitueixen el 12,4% de la cartera del fons i principalment corresponen a instruments financers a curt termini com dipòsits a termini, comptes corrents, fons monetaris o papers comercials, entre d’altres.
Així mateix, l’informe posa de manifest que gairebé la meitat d’aquests actius corresponen als imports en liquiditat a les entitats financeres del país, que equival al 5,89% del patrimoni total del fons. La resta, continua l’informe, està invertit en fons d’inversió monetaris i actius monetaris diversos d’entitats financeres internacionals. El Fons de Reserva de Jubilació disposa també de 
7,9 milions (0,7%) de deute públic andorrà.
Finalment, els 45,3 milions restants (4,1% del fons) pertanyen a la categoria d’altres actius financers i la cartera està formada íntegrament per fons d’inversió, distribuïts en funció de l’estratègia d’inversió.
Quant al resultat de la cartera d’inversions en actius financers, l’informe incideix en “l’evolució erràtica” dels mercats financers durant el segon trimestre de l’any i l’efecte del Brexit, si bé s’assegura que a principis de setembre la majoria dels principals selectius ja havien recuperat els nivells anteriors, així com el “comportament volàtil” del deute corporatiu. També s’incideix que el deute sobirà ha actuat com a refugi, amb l’impacte negatiu en la seva rendibilitat.

60,9 milions del fons es troben a Vall Banc

Segons es desprèn de l’informe trimestral del Fons de Reserva de Jubilació del segon trimestre de l’any, fins a 60,9 milions d’euros, el 5,5% del patrimoni total del fons, estan dipositats a Vall Banc, amb els dirigents del qual els responsables de l’FRJ han mantingut diverses reunions per informar-se sobre l’estat de la cartera.
La major part dels diners dipositats en aquesta entitat, 45,3 milions (74%), estan invertits en actius financers internacionals i sense exposició en el balanç del banc, mentre que els 15,6 milions d’euros restants (26%) corresponen a dipòsits i efectius als comptes corrents de l’entitat financera. 
Tot i això, i malgrat que el juny passat Vall Banc va iniciar l’operativa en emissions de renda fixa, en el moment de tancar l’informe de supervisió de la gestió i d’execució pressupostària del Fons de Reserva un 21% dels actius financers continuaven bloquejats.

Fons de Reserva de Jubilació
FRJ
cartera
inversions
gestió
Vall Banc
rendibilitat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic