Diari digital d'Andorra Bondia
El president de la comissió gestora del Fons de reserva de jubilació, Josep Delgado, en una compareixença anterior.
El president de la comissió gestora del Fons de reserva de jubilació, Josep Delgado, en una compareixença anterior.

La cartera del Fons de reserva de jubilació ascendeix a 1.337,6 milions


Escrit per: 
M. S. / FOTO: J. G.

El 30 de juny passat la cartera d’inversions del Fons de reserva de jubilació (FRJ) ascendia a 1.337,6 milions d’euros, 94,6 milions més que en el tancament de l’any 2018, quan el patrimoni del fons era de 1.243 milions, segons es desprèn de les dades recollides a l’Informe trimestral de supervisió de la gestió i d’execució pressupostària corresponent al segon trimestre del 2019, que el FRJ va fer públic ahir. 

D’aquest increment, fins a 19,9 milions d’euros corresponen a les transferències que el FRJ ha rebut durant el primer semestre de l’any de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) corresponents als excedents de la branca de jubilació, mentre que els 74,7 milions restants són fruit dels guanys obtinguts en la gestió de la cartera d’actius financers del fons, que ha assolit en aquests sis primers mesos de l’any una rendibilitat del 6,09%. 
En aquest sentit, l’informe del FRJ, que precisa que la rendibilitat de la cartera té un diferencial negatiu (-0,29%) respecte a la rendibilitat de l’índex de referència (6,38%), deixa clar que es tracta d’una rendibilitat neta de despeses bancàries i comissions de gestió dels actius, a la vegada que no té en compte els actius valorats a valor net comptable, de manera que si en el primer trimestre del 2019 “s’havia recuperat la totalitat del resultat negatiu de l’any 2018 (-4,12%)”, període en què es van perdre 51,7 milions d’euros, ara “durant el segon trimestre els guanys han seguit augmentant”.
Així mateix, l’informe posa de manifest que a 30 de juny passat la volatilitat dels actius financers del FRJ es va situar en el 5,1%, mentre que la volatilitat de la borsa europea va ser del 16,4% i la del mercat de renda fixa en euros de l’1,1%.
L’informe incideix també en el compliment d’un dels objectius del FRJ com és el de “guanyar la cursa a l’IPC”. Així, si s’agafa de referència els darrers deu anys, la rendibilitat anualitzada del Fons de reserva de jubilació ha estat del 2,51%, mentre que la inflació s’ha quedat en el 0,93%, és a dir s’obté un diferencial favorable de l’1,58%. Tot i ser inferiors, les xifres dels darrers cinc anys serien encara positives, ja que el FRJ ha obtingut en aquest període una rendibilitat anualitzada de l’1,86% i la inflació ha estat del 0,83%.
Pel que fa a la distribució del patrimoni del fons, el 98,7% el constitueixen els actius financers. D’aquests, els monetaris ascendeixen a 137,8 milions d’euros, un 10,3% de les inversions del FRJ, i són principalment instruments financers a curt termini com poden ser dipòsits a termini, papers comercials, comptes corrents o fons monetaris, entre d’altres. Dins d’aquesta cartera, el Fons de reserva de jubilació compta amb una posició del 0,4% en deute públic d’Andorra (4,9 milions d’euros).
La renda fixa, 742,8 milions d’euros, constitueix el 55,5% de la cartera d’inversions i bàsicament està conformada per bons i obligacions, ja siguin sobirans (40,9%) o corporatius (55,4%) i majoritàriament amb una duració igual o inferior a cinc anys. Així mateix, el 98,5% de la inversió en renda fixa és en euros, i únicament l’1,5% correspon a instruments amb dòlars estatunidencs. A causa de la política d’inversió i les restriccions establertes per limitar els riscos, la rendibilitat mitjana a venciment de les emissions en cartera a 30 de juny del 2019 era negativa (-0,07%).
Pel que fa a la renda variable, que ascendeix a 374,2 milions d’euros, constitueix el 28% de la cartera del FRJ i està formada per accions cotitzades en mercats reglamentaris, ETF i fons d’inversió. Gairebé la meitat de les posicions en renda variable, el 42,8%, es troba invertida en mercats de la zona euro.
D’altra banda, i aprofitant que l’estratègia d’inversió vigent preveu que es pugui invertir fins al 15% del patrimoni en altres tipologies d’actius, bàsicament inversions fetes a través d’organismes d’inversió col·lectiva, el FRJ compta amb 65,4 milions d’euros, el 4,9% de la cartera, repartits en diferents fons. En aquest sentit, l’informe recorda que l’adquisició d’aquest tipus d’actius per part dels diferents gestors “està supeditada a l’aprovació per part de la comissió gestora”.
Quant a la cartera d’actius no  financers, els comptabilitzats a valor net comptable, suposen únicament l’1,3% del fons del FRJ i corresponen principalment a immobles (17,3 milions). A més, a la fi del primer semestre de l’any, l’únic actiu de capital risc en cartera que tenia el Fons de reserva de jubilació eren les accions de la societat Semtee SA, per un import de 79.050 euros.
Així mateix, i arran de la intervenció de Banca Privada d’Andorra el març del 2015, el FRJ compta amb actius bloquejats. D’aquesta manera, i després que durant el 2018 es desbloquegés la posició existent al subcustodi FundSettle per valor de 0,7 milions, l’informe trimestral posa de manifest que a 30 de juny del 2019 hi havia bloquejades a Crédit Suisse posicions per un valor de 5,9 milions d’euros, el 0,4% del total de la cartera d’inversions del FRJ. 
Pel que fa a la gestió, el 75% del patrimoni estava en mans de vuit entitats gestores externes, els cinc bancs del país i tres entitats franceses, segons la base de dos mandats de gestió –un de perfil moderat i un de perfil equilibrat– mentre que la comissió gestora del propi FRJ gestionava directament el 23,7% de la cartera. L’1,3% restant correspon a actius immobiliaris i capital risc.

 

 

Fons de Reserva de Jubilació
jubilació
cass
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic