Diari digital d'Andorra Bondia
El president de la comissió gestora del Fons de reserva de jubilació, Jordi Cinca, en la darrera compareixença al Consell General.
El president de la comissió gestora del Fons de reserva de jubilació, Jordi Cinca, en la darrera compareixença al Consell General.

La cartera del Fons de reserva de jubilació ascendeix a 1.403,6 milions


Escrit per: 
M.S. / Foto: Agències

El 30 de setembre passat la cartera d’inversions del Fons de reserva de jubilació (FRJ) ascendia a 1.403,6 milions d’euros, 11,9 milions més que en el tancament de l’any 2019, quan el patrimoni del fons era de 1.391,7 milions, segons es desprèn de les dades recollides a l’Informe trimestral de supervisió de la gestió i d’execució pressupostària corresponent al tercer trimestre del 2020 que ha fet públic el FRJ. 

Aquest increment, però, es deu únicament a les transferències de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) corresponents als excedents de la branca de jubilació, ja que malgrat que el fons va recuperar en el segon trimestre, i especialment en el tercer, bona part de la caiguda de valor de mercat dels seus actius degut a la incertesa generada per la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19, que va comportar una disminució de 103 milions del valor de la cartera en només tres mesos, la rendibilitat els primers nous mesos del 2020 va ser negativa.

Concretament, entre l’1 de gener i el 30 de setembre el fons, que va rebre fins a 20,9 milions d’euros en transferències de la CASS, 0,4 dels quals corresponents encara a excedents del 2019 que no s’havien liquidat, va obtenir una rendibilitat, ja neta de despeses bancàries i de comissions de gestió dels actius financers, de -0,59%. Tot i això, el diferencial entre la rendibilitat de la cartera d’actius del FRJ i l’índex de referència va ser d’un 0,17%,  ja que aquest últim va tancar els primers nous mesos del 2020 amb una rendibilitat del -0,76%.

Pel que fa a la volatilitat dels actius financers del FRJ, a 30 de setembre es va situar en el 7,3%, un percentatge molt inferior per exemple a la volatilitat de la borsa americana, que va ser del 22,4%, o de la borsa europea, que es va situar en el 22,3%. Per als actius de renda fixa la volatilitat en aquest període va ser del 2,8%.

Com és habitual, l’informe incideix també en el compliment d’un dels objectius del Fons de reserva de jubilació com és el d’assolir a mitjà i llarg termini una rendibilitat superior a l’índex de preus al consum (IPC), una fita que s’aconsegueix si bé s’observa un menor diferencial que el que s’assolia en el mateix període de referència dels darrers exercicis.

Així, si s’agafa de referència els darrers deu anys, la rendibilitat anualitzada del Fons de reserva de jubilació ha estat del 2,24%, mentre que la inflació s’ha quedat en el 0,75%, és a dir, s’obté un diferencial favorable d’un 1,49%. Tot i ser inferiors, les xifres dels darrers cinc anys serien encara positives, ja que el FRJ ha obtingut en aquest període una rendibilitat anualitzada de l’1,81% i la inflació ha estat de l’1%.

Pel que fa a la distribució del patrimoni del fons, el 98,8% el constitueixen els actius financers. D’aquests, els monetaris ascendeixen a 153,8 milions d’euros, un 11% de les inversions del FRJ, i són principalment instruments financers a curt termini com poden ser dipòsits a termini, papers comercials, comptes corrents o fons monetaris, entre d’altres. Dins d’aquesta cartera, el Fons de reserva de jubilació compta amb una posició del 0,6% en deute públic d’Andorra (8,5 milions d’euros).

La renda fixa, 754,8 milions d’euros, constitueix el 53,8% de la cartera d’inversions i bàsicament està conformada per bons i obligacions, ja siguin sobirans (37,9%) o corporatius (57,3%) i majoritàriament amb una duració igual o inferior a cinc anys.  De fet, només el 10,7% corresponen a bons d’entre cinc i deu anys. Així mateix, el 98,3% de la inversió en renda fixa és en euros, i únicament l’1,7% correspon a instruments amb dòlars estatunidencs. A causa de la política d’inversió i les restriccions establertes per limitar els riscos, la rendibilitat mitjana a venciment de les emissions en cartera a 30 de setembre del 2020 era negativa (-0,02%).

Pel que fa a la renda variable, que ascendeix a 385,7 milions d’euros, constitueix el 27,5% de la cartera del FRJ i està formada per accions cotitzades en mercats reglamentaris, ETF i fons d’inversió. Gairebé la meitat de les posicions en renda variable, el 41,1%, es troba invertida en mercats de la zona euro, mentre que la inversió en el mercat estatunidenc representa el 21,6% de la cartera. Les posicions en mercats emergents constitueixen només el 2,8% de la inversió en renda variable.

D’altra banda, i aprofitant que l’estratègia d’inversió vigent preveu que es pugui invertir fins al 15% del patrimoni en altres tipologies d’actius, bàsicament inversions fetes a través d’organismes d’inversió col·lectiva, el FRJ compta amb 92,4 milions d’euros, el 6,6% de la cartera, repartits en diferents fons. En aquest sentit, l’informe recorda que l’adquisició d’aquest tipus d’actius per part dels diferents gestors “està supeditada a l’aprovació per part de la comissió gestora”, a la vegada que els productes proposats per aquests “han de ser comprensibles i estar sotmesos a una regulació reconeguda”.

Quant a la cartera d’actius no  financers, els comptabilitzats a valor net comptable, suposen únicament l’1,2% del fons del FRJ i corresponen principalment a immobles (16,8 milions). A més, a 30 de setembre passat, l’únic actiu de capital risc en cartera que tenia el Fons de reserva de jubilació eren les accions de la societat Semtee SA, per un import de 79.050 euros.

Pel que fa a la gestió, el 30 de setembre passat el 73% del patrimoni estava en mans de vuit entitats gestores externes, els cinc bancs del país i tres entitats franceses, segons la base de dos mandats de gestió –un de perfil moderat i un de perfil equilibrat– mentre que la comissió gestora del propi FRJ gestionava directament el 25,8% de la cartera. L’1,2% restant correspon a actius immobiliaris i capital risc.

cartera
fons de reserva
jubilació
ascendeix
1.403
6 milions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic