Diari digital d'Andorra Bondia
La cartera del Fons de Reserva de Jubilació s’eleva a 1.202,5 milions
La cartera del Fons de Reserva de Jubilació s’eleva a 1.202,5 milions

La cartera del Fons de Reserva de Jubilació s’eleva a 1.202,5 milions


Escrit per: 
M.S.

El 30 de juny passat la cartera d’inversions del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) ascendia a 1.202,5 milions d’euros, 34,6 milions més que en el tancament de l’any 2016, quan el patrimoni del fons era de 1.167,9 milions, segons les dades fetes públiques ahir pel president de la comissió gestora del Fons de Reserva de Jubilació, Josep Delgado.
Dels 34,6 milions d’euros d’increment, 18,7 corresponen a les transferències que ha rebut l’FRJ dels excedents de la branca de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), mentre que els 15,9 restant són fruit de la rendibilitat obtinguda en aquests sis primers mesos de l’any, rendibilitat que ha estat de l’1,27%.
Delgado, que va recordar que l’objectiu de la gestió de l’FRJ és “aconseguir una rendibilitat superior a la inflació a mitjà i llarg termini”, va fer una valoració “positiva” dels resultats obtinguts en aquests sis primers mesos de l’any, ja que s’han assolit en uns moments que els mercats estan dominats per “la incertesa”, i també perquè en mig any “hem igualat la inflació global de l’any”, que les previsions de l’executiu situen en l’1,3% a finals del 2017. Per això, el president de la comissió gestora de l’FRJ es va mostrar confiat que de cara al segon semestre de l’any es pugui aconseguir “algun guany addicional” que permetria que “tornéssim a guanyar un any més la cursa a la inflació”.
En aquest sentit, Delgado va recordar que, en el cas dels darrers deu anys, la rendibilitat anualitzada de l’FRJ ha estat de l’1,98% mentre que la mitjana de la inflació s’ha quedat en l’1,23%, xifres que encara serien més positives si es tingués en compte els últims cinc anys, en els quals el diferencial entre la rendibilitat anualitzada del fons (3,17%) i la inflació (0,56%) arribaria fins al 2,61%.
Pel que fa a la distribució del patrimoni del fons, 1.184,1 milions d’euros (el 98,5% del total) corresponen a actius financers i 18,3 milions (1,5%) a actius no financers, la gairebé totalitat dels quals (18,2 milions) procedents de béns immobles.
Quant als primers –actius financers–, la renda fixa representa el 61,0% del patrimoni del fons, 733,4 milions d’euros, i està conformada bàsicament per bons i obligacions, tant d’emissors sobirans (estats) com corporatius (empreses).
La renda variable equival al 22,8% del patrimoni del Fons de Reserva de Jubilació, 273,9 milions d’euros, i està formada principalment per accions cotitzades en mercats reglamentats, tot i que també hi ha una part que està invertida mitjançant fons d’inversió i ETF (exchange traded funds).
Quant als actius monetaris (113,3 milions d’euros), constitueixen el 9,4% de la cartera del fons i principalment corresponen a instruments financers a curt termini com dipòsits a termini, comptes corrents, fons monetaris i papers comercials, entre d’altres. Finalment, la inversió en altres actius financers diferents dels esmentats anteriorment s’eleva a 63,5 milions, que representen el 5,3% de la cartera del fons.
Així mateix, Delgado, que va destacar també “el nivell de risc baix” del fons perquè la volatilitat el 30 de juny era de l’1,98%, va remarcar el fet que “la renda variable ha estat el que pràcticament ens aporta tot el guany obtingut”. En aquest sentit, i davant la “impossibilitat” d’obtenir guanys amb la renda fixa, sobretot amb els bons sobirans, en què per aconseguir una rendibilitat positiva caldria invertir a sis o set anys, el president de la comissió gestora de l’FRJ va defensar el canvi efectuat, en vigor des del mes passat, en l’estratègia d’inversió, que, aprofitant el marge ofert per la llei, permet elevar el pes de la renda variable fins al 35% en lloc del màxim del 25% que fixava el mandat de gestió anterior.
En aquesta línia, Delgado, que va recordar que els gestors del fons –vuit entitats bancàries i el mateix FRJ, que gestiona directament el 12% de la cartera– tenen fins a finals d’any per adaptar les seves carteres al nou mandat, va precisar que d’aquest 35% el 20% es podrà continuar gestionant com fins ara i el 15% restant es vol que s’inverteixi en l’adquisició d’accions d’empreses “conegudes” –internacionals, amb patents mundials, sense deutes o poc endeutades, amb negocis consolidats i transparents, entre d’altres– o de participacions en fons especialitzats en aquest tipus d’empreses, “amb la voluntat de quedar-se en aquestes i no vendre en funció de l’evolució que puguin tenir en els mercats”.

La incertesa es manté en els mercats financers

Tot i que de moment l’FRJ va assolint els objectius marcats, Delgado va voler incidir en les dificultats d’invertir en uns moments que “la incertesa és la gran característica dels mercats financers”. En aquest sentit, el president de la comissió gestora del Fons de Reserva de Jubilació va contraposar els elements que a priori “podrien ser positius” amb els que podrien tenir un efecte negatiu. Entre els primers, Delgado va destacar les previsions de creixement econòmic mundial, els beneficis empresarials, el fet que la inflació sembla sota control i el funcionament sense grans alts i baixos dels mateixos mercats, així com la debilitat del dòlar, que afavoreix els països emergents. En canvi, com a elements distorsionadors, Delgado va situar l’acumulació de deute a tot el món, que arriba al 325% del PIB mundial, els canvis en les polítiques monetàries dels bancs centrals, la menor velocitat de creixement de l’economia xinesa i riscos de caràcter polític com pot ser el Brexit o el president Trump.

Fons de Reserva de Jubilació
milions
cartera
eleva
Número de vots: 294
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic