Diari digital d'Andorra Bondia
El president de la comissió gestora del Fons de Reserva de Jubilació, Josep Delgado, en una compareixença anterior.
El president de la comissió gestora del Fons de Reserva de Jubilació, Josep Delgado, en una compareixença anterior.

La cartera del Fons de Reserva de Jubilació s’eleva a 1.303,3 milions


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El 30 de setembre passat la cartera d’inversions del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) ascendia a 1.303,3 milions d’euros, 56,5 milions més que en el tancament de l’any 2017, quan el patrimoni del fons era d’1.246,8 milions, segons es desprèn de les dades recollides a l’Informe trimestral de supervisió de la gestió i d’execució pressupostària corresponent al tercer trimestre del 2018, que el FRJ ha fet públic a la seva web aquesta mateixa setmana.
Cal tenir present, però, que de l’increment registrat, fins a 48 milions d’euros corresponen a les transferències que el FRJ ha rebut, des de principis del 2018 i fins al 30 de setembre, de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) corresponents als excedents de la branca de jubilació, 1,8 milions dels quals són excedents encara del 2017 però que no es van liquidar fins a l’any passat.
D’aquesta manera, tal com s’explica en l’informe, en els primers nou mesos del 2018 la cartera d’actius financers del FRJ, que ascendeix a 1.285,6 milions d’euros, va obtenir una rendibilitat del 0,67%, xifra que correspon a la rendibilitat neta de despeses bancàries i comissions de gestió dels actius, i que tampoc té en compte els actius no financers, valorats a valor net comptable i que ascendeixen a 17,7 milions d’euros.
L’informe posa de manifest que els actius de renda variable han aportat una rendibilitat positiva, mentre que la renda fixa i els altres actius han tingut una “rendibilitat lleugerament negativa”. De fet, el diferencial entre la rendibilitat de la cartera d’actius financers del FRJ i la de l’índex de referència que s’estableix als gestors del fons va ser al tancament del tercer trimestre del 2018 un 0,67% negatiu en situar-se la rendibilitat de l’índex de referència a l’1,34%.
Pel que fa a la distribució del patrimoni del fons, el 98,6% el constitueixen els actius financers. D’aquests, els monetaris ascendeixen a 128,4 milions d’euros, un 9,8% de les inversions del FRJ, i són principalment instruments financers a curt termini com poden ser dipòsits a termini, papers comercials, comptes corrents o fons monetaris, entre d’altres. Dins d’aquesta cartera, el Fons de Reserva de Jubilació compta amb una posició del 0,5% en deute públic d’Andorra (5,9 milions d’euros).
La renda fixa, 698,7 milions d’euros, constitueix el 53,6% de la cartera d’inversions i bàsicament està conformada per bons i obligacions, ja siguin sobirans (32,7%) o corporatius (61,7) i majoritàriament amb una duració igual o inferior a cinc anys. Així mateix, el 96,2% de la inversió en renda fixa és en euros, i únicament el 3,8% correspon a instruments amb dòlars estatunidencs.
Pel que fa a la renda variable, que ascendeix a 391,1 milions d’euros, constitueix el 30% de la cartera del FRJ i està formada per accions cotitzades en mercats reglamentaris, ETF i fons d’inversió. Gairebé la meitat de les posicions en renda variable, el 47,2%, es troba invertida en mercats de la zona euro.
D’altra banda, i aprofitant que l’estratègia d’inversió vigent preveu que es pugui invertir fins al 15% del patrimoni en altres tipologies d’actius, bàsicament inversions fetes a través d’organismes d’inversió col·lectiva, l’FRJ compta amb 67,4 milions d’euros, el 5,2% de la cartera, repartits en diferents fons.
Quant a la cartera d’actius no financers, els comptabilitzats a valor net comptable, suposen únicament l’1,4% del fons del FRJ i corresponen principalment a immobles. A més, a la fi del tercer trimestre de l’any passat, l’únic actiu de capital risc en cartera que tenia el fons de reserva de jubilació eren les accions de la societat Semtee SA, per un import de 79.050 euros.
Així mateix, i arran de la intervenció de Banca Privada d’Andorra el març del 2015, el FRJ compta amb actius bloquejats. D’aquesta manera, i després que el febrer del 2018 tingués lloc el desbloqueig de la posició existent al subcustodi FundSettle per valor de 0,7 milions d’euros, l’informe trimestral posa de manifest que a 30 de setembre del 2018 hi havia bloquejades a Crédit Suisse posicions per un valor de 5,56 milions d’euros, el 0,4% del total de la cartera d’inversions del FRJ.
Quant a la gestió, el 77,8% del patrimoni estava en mans de vuit entitats gestores externes, els cinc bancs del país i tres entitats franceses, mentre la comissió gestora del propi FRJ gestionava directament el 20,9% de la cartera.

cartera
Fons de Reserva de Jubilació
s'eleva
milions
1.303
5
Número de vots: 179
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic