Diari digital d'Andorra Bondia

La Casa de Portugal creu que és el conseller de la Comunitat qui ha de vetllar pels interessos


Escrit per: 
Agències / Foto: N. M.

 

La Casa de Portugal, una de les associacions més representatives de la comunitat portuguesa, defensa que qui ha de donar la cara i lluitar pels interessos dels residents sigui el conseller de la Comunitat.

Jose Luis Carvalho i David Borges ho van expressar així ja que opinen que fins fa uns anys la comunicació entre aquesta entitat i els membres de les associacions permetia que el conseller parlés en nom de tota la comunitat i treballés per uns objectius compartits. L'ambaixador portuguès a Andorra, Mario Damas Nunes, va exposar, al col·loqui sobre el paper del moviment associatiu a les comunitats, la necessitat d'un ens que englobi totes les associacions de residents portuguesos, per donar més força a les negociacions que es fan amb el Govern. Des de la Casa de Portugal, però, asseguren que aquesta feina la feia el conseller de la Comunitat, però que en els darrers anys s'ha perdut aquesta comunicació.
Els interessos comuns dels residents portuguesos, com en pot ser un bon exemple l'ensenyança de la llengua portuguesa a les escoles, s'han de defensar de manera conjunta per tenir més força. En això hi estan d'acord tant els membres de l'associació de la Casa de Portugal, David Borges i Jose Luis Carvalho com l'ambaixador Mario Damas Nunes. La diferència és que l'ambaixador suggereix la creació d'un ens que englobi totes les associacions i que així doni suport a la part diplomàtica que representa l'ambaixada, mentre que des de la Casa de Portugal opinen que aquesta és la funció que ha de fer el conseller de la Comunitat, i que si vol el suport de les associacions, el tindrà.
Jose Luis Carvalho, director artístic del grup de folklore de la Casa de Portugal, és l'anterior conseller de la Comunitat, que va ocupar el càrrec durant sis anys, i ara dirigeix el grup artístic, organitzant esdeveniments i espectacles tant per Andorra com a l'estranger, fent arribar arreu la representació dels portuguesos al Principat. Tot i que la seva tasca sigui més lúdica actualment, el grup al qual representa engloba una gran part de la comunitat lusa i és per això que a més d'organitzar balls i sortides, continua mantenint la seva voluntat per defensar els drets dels ciutadans vinguts de Portugal.
Tant Carvalho, pel grup folklòric, com David Borges, que és el president de la Casa de Portugal, coincideixen que l'associació 'va donar la cara per defensar i englobar tots els portuguesos durant molt de temps', però ara que hi ha més associacions, la seva tasca ha d'anar més dirigida cap a donar servei als seus associats, i és per això que es dediquen més a la vessant lúdica.
Durant el col·loqui sobre el paper del moviment associatiu a les comunitats, un dels ponents convidats va ser el president de la Confederació de la Comunitat Portuguesa a Luxemburg, José Coimbra, que va aportar la seva experiència. Els representants de la Casa de Portugal, però, consideren que no pot comparar-se la comunitat portuguesa d'Andorra amb la de Luxemburg, ja que la situació és molt diferent per a una persona que viu a Luxemburg i no pot visitar sovint el seu país d'origen que per a algú que viu a Andorra 'i si hi ha una urgència pot anar a casa seva en poques hores de cotxe'.
Una de les qüestions que preocupen tant a l'ambaixador com als representants de l'associació és el fet d'impartir la llengua portuguesa a les escoles, i és que, segons afirma Borges, és molt necessari. El portuguès afirma que quan els nens acaben l'escola si volen continuar els seus estudis, 'l'oferta d'Andorra és limitada' i abans que anar a Catalunya o França potser prefereixen anar a Portugal, però allà no els accpeten perquè no tenen una titulació de la seva pròpia llengua. El fet que destaquen Borges i Carvalho és que no es demana en cap cas que s'ensenyi de manera obligatòria, però sí que els alumnes puguin triar-la com a llengua optativa i així no l'hagin d'estudiar en hores extraescolars que a més no els atorguen cap titulació.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte