Diari digital d'Andorra Bondia
El director, Josep Escoriza, i el president de la CASS, Marc Galabert, compareixent al Consell General.
El director, Josep Escoriza, i el president de la CASS, Marc Galabert, compareixent al Consell General.

La CASS porta a la Fiscalia l’afer de les pensions d’invalidesa


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: Facundo Santana

El Consell d’Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ha acordat avui portar l’afer de les pensions d’invalidesa la Fiscalia. La parapública explica en un comunicat que Deloitte, l’empresa a qui es va encarregar l’estudi forènsic, havia presentat un avançament de l’informe, del que es preveu disposar de la versió definitiva “els propers dies”, i que el contingut del que s’ha anticipat ha decidit “iniciar els tràmits per posar en coneixement els fets a la Fiscalia”.

Els responsables de la CASS van informar del presumpte “error” en el pagament de les pensions d’invalidesa del grup 1, les que permeten continuar treballant, el passat mes de gener, exposant que en els darrers tres anys s’hauria pagat 1,5 milions d’euros de més. Com a conseqüència, es va esmenar el projecte de Pressupost per tal de condonar el deute “involuntari” als pensionistes, i en paral·lel es va encarregar l’informe forènsic per determinar què havia passat.

El president del consell d’administració de la CASS, Marc Galabert, ja va posar en relleu en la roda de premsa que es va convocar per donar explicacions als mitjans de comunicació l’endemà que el Consell General aprovés el projecte de llei de pressupost a través del qual es condonava el deute d’aquests pensionistes, que l’informe extern havia de determinar “què ha passat, com i si hi ha responsabilitats” i va puntualitzar que cap a finals d’aquest mes de febrer ja es podrien tenir les primeres conclusions, com així ha estat. El Govern també va advocar per depurar responsabilitats en cas que l’informe conclogués que hi havia hagut algun tipus de responsabilitat.

El passat dilluns 19 de febrer es va iniciar un procés de regularització de les pensions, contactant un per un tots els afectats.

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ha asseverat que “s’hauria d’haver fet des del primer moment”, posar en coneixement del Ministeri fiscal els fets i aquest hauria d’haver intervingut, tractant-se com es tracta de diners públics. I després ja s’hauria vist si els fets s’havien comès de manera dolosa o no. Al parer del líder sindical, “tot això l’únic que fa és que la ciutadania perdi la confiança en les institucions”.

L’USdA ha tramés una carta als coprínceps fent-los notar la possible inconstitucionalitat de la Llei del pressupost tant per la condonació del deute derivat de l’error del pagament en les pensions d’invalidesa com de la possible discriminació que suposava que no s’actualitzessin els imports de les pensions de la mateixa manera tant per als que continuen residint al país com pels que han optat traslladar la seva residència. 

D’altra banda, Ubach ha lamentat que el Consell General “es fa amo i senyor” dels diners de tots en condonar el deute generat pels cobraments de més dels pensionistes afectats.

cass
Fiscalia
pensions d’invalidesa

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Com que "presumpte error"?!!!! ENORME CAGADA millor dit, i que ens tornin els diners que han condonat no estaria malament, no eren diners de Govern i s'han tret de la màniga una llei (com sempre fan com un mag es treu un conill del barret) per apanyar la cagada de 3 anys que ha suposat una apropiació indeguda de béns de 1,5 milions i no saben encara si hi ha responsables?? No crec que sigui tan difícil saber qui s'estava rascant el melic en comptes de fer la seva feina no? si és que és per pixar i no treure gota! Fins als nassos de pagar els errors dels incompetents que treballen a l'administració i la CASS, fins als nassos de què es tapin les cagades entre ells, i fins als nassos de què ens preguin el pel!!!
Proposta popular!!! Votem que es canviin el nom de CASS (Caixa andorrana de seguretat social) per CAIS (Caixa andorrana d'"inseguretat" social)

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte