Diari digital d'Andorra Bondia
El desembre de l’any passat 11.156 persones van cobrar pesnions de jubilació.
El desembre de l’any passat 11.156 persones van cobrar pesnions de jubilació.

La CASS té registrades 160.000 persones com a assegurats actius


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

La Caixa Andorrana Seguretat Social (CASS) fa els seus càlculs per tenir l’expectativa de futurs drets de jubilació. Així, a 31 de desembre del 2018, hi figuraven registrades un total de 160.000 persones que són menors de 65 anys i que estan catalogades com a assegurats actius a Andorra perquè han cotitzat a la CASS en algun moment de la seva vida laboral. Aquest nombre de persones han adquirit un total de 134,4 milions de punts.
Aquests punts són els que comporten obligacions futures a la CASS pel càlcul de les pensions de jubilacions.
Així doncs, en la liquidació dels estats financers del 2018 de la CASS, encara pendents d’aprovació, es remarca de nou la necessitat d’aplicar reformes que permetin donar confiança als assegurats amb relació a les expectatives de pensions futures que van construint al llarg de la seva vida laboral i preservi el sistema de pensions. La prolongació de l’esperança de vida segueix una tendència creixent, i a tota la Unió Europea ja s’estan aportant una sèrie de reformes per adaptar els sistemes de pensió a l’evolució econòmica i demogràfica.
Així doncs, el mes de desembre de l’any passat hi havia registrades un total d’11.156 persones que havien cobrat les pensions de jubilació. D’elles, 3.151 persones havien cotitzat més de 30 anys, i altres 2.403 que tenien cotitzacions d’entre 21 i 30 anys. Altres 2.462 ho han fet entre 11 i 20 anys, i finalment 3.089 persones han cotitzat menys d’onze anys.
La CASS destaca que el nombre de pensionistes amb major contribució i permanència en el sistema augmenta progressivament, el que és normal per la maduresa de les pensions.
Els resultats de l’escenari central indiquen un saldo negatiu de la gestió de la branca de jubilació per a l’any 2023, segons remarca la CASS. Això vol dir que a partir d’aquest moment, és el Govern qui haurà de finançar el dèficit. En tot cas si s’utilitzessin les reserves s’exhauririen l’any 2037, diu l’informe. Per tot, recorda que s’ha d’aplicar una combinació de mesures ja exposades a la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost i de Sanitat i Medi Ambient fa més d’un any, com és l’increment gradual de l’1% anual en 12 anys de la cotització, ajornar l’edat de jubilació en un període de 10 anys fins als 67 anys, o la desindexació completa de les pensions i la no-revalorització d’aquestes.

 

cass
registrades
persones
assegurats
actius
160.000
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic