Diari digital d'Andorra Bondia
Vista de l'entrada a la CASS.
Vista de l'entrada a la CASS.

La CASS vol que el cost de les visites telemàtiques sigui un 60% de la tarifa de les presencials


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: BonDia

El consell d’administració de la CASS és contrari a aplicar la mateixa tarifa a les visites mèdiques no presencials que a les presencials. De fet, segons s'ha informat mitjançant un comunicat, la seva proposta és que les visites telemàtiques tinguin un cost equivalent al 60% de la tarifa actual de les presencials. La qüestió es va posar sobre la taula durant la reunió del consell d’administració que es va fer ahir i durant la qual es van valorar tres decrets que està preparant el Govern i sobre els quals el consell d’administració té dret a fer un informe preceptiu no vinculant. 

En el decret que hi ha actualment vigent per a les visites no presencials, aprovat el mes de maig passat, es preveu un cost de 23,60 euros per a les visites  telemàtiques dels metges generalistes en cas de seguiment crònic o agut, 29 euros per a les visites telemàtiques dels especialistes, 36 euros per a la visita no presencial d’un psiquiatre en seguiment crònic o agut, 39,58 euros per a les visites telemàtiques d’un metge d’atenció primària en permanències mèdiques i també s’inclou una tarifa de 15,7 euros quan es tracta d’intercanvi d’informació o per fer tramitacions (per exemple la renovació d’una recepta).

Fonts de la parapública, però, han indicat que el decret presentat pel Govern preveu una actualització de les tarifes mantenint aquestes distincions, i el que es proposa des del consell d’administració és simplificar-ho amb només dues tarifes: la presencial i la no presencial. En el cas d’aquesta última és on s’estableix que hauria de ser el 60% de la tarifa actual de la presencial. Això suposaria que si ara la visita presencial a un generalista costa 24,38 euros, la telemàtica hauria de costar 14,63 euros, fos per la finalitat que fos, mentre que la consulta amb l’especialista, que costa presencialment 29,96 euros, de forma telemàtica hauria de costar 17,98 euros.

Com s’ha dit es tracta només de la proposta feta pel consell d’administració i en cap cas és vinculant, de manera que serà el Govern qui acabi decidint si ho accepta o no. El ministre portaveu, Eric Jover, preguntat per la qüestió, ha indicat avui que el decret encara no està aprovat i que serà el ministre de Salut qui tenint en compte les demandes de totes les parts implicades acabarà decidint allò “més oportú”.

Optometristes
D’altra banda, el Govern ha informat avui que ha aprovat una modificació del reglament de la cartera de serveis pel que fa a les prestacions de logopèdia i de reeducació visual. Segons s'ha explicat, en aquests dos casos es preveia que les prestacions només podien ser prescrites o executades pels professionals que tinguin una especialitat o formació específica, però amb la voluntat d’ajustar al màxim possible l’ús adequat dels recursos sanitaris s’ha modificat el reglament per permetre que el metge referent pugui fer aquestes prescripcions. Jover ha argumentat que s’havien detectat algunes “disfuncions” que provocaven un “allargament” del procés, per la qual cosa s’ha vist més adequat poder fer la derivació des de l’atenció primària.

Tot i així, en el mateix comunicat de la CASS es deixava clar el posicionament “desfavorable” del consell d’administració respecte d’aquest canvi, ja que consideren que els metges d’atenció primària “no són experts en una disciplina científica tan específica que requereix l’atenció i el tractament d’un especialista" en la patologia citada.

Ateses les diferències de criteri, Jover ha recordat que la cartera de serveis ha de ser un “element dinàmic” que impliqui que es duguin a terme valoracions periòdiques per veure si el model “està ajustat o no”. Igualment ha apuntat que la cartera és “jove” i ha de permetre fer modificacions en funció del comportament dels usuaris, però també segons els inputs que es rebin per part dels professionals i de la CASS per tal d’assolir un model “sostenible” i que permeti donar l’assistència que necessiten els ciutadans.

Finalment, el consell d’administració també ha valorat el decret de reproducció assistida i s'ha decidit informar favorablement sobre el fons, tot i suggerir, donada la complexitat i sensibilitat de la matèria, “prendre les mesures necessàries abans de la seva aprovació per assegurar que el decret s’ajusta estrictament a la legalitat amb relació a tots els casos que regula”.

cass
visites telemàtiques
tarifes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte