Diari digital d'Andorra Bondia
El president de la CEA, Gerard Cadena.
El president de la CEA, Gerard Cadena.

La CEA demana regular els ERTO si la situació de dificultat s’allarga


Escrit per: 
M. P. / M. P. A. / Foto: BonDia

La CEA considera positives les mesures previstes en el projecte de llei òmnibus elaborat pel Govern per pal·liar les conseqüències econòmiques i socials per la Covid-19, però alhora reclama que es comenci a treballar en un escenari a mitjà termini per si la situació de dificultat s’allarga. En aquest sentit, demanen que es regulin les suspensions temporals per causa de força major dels contractes laborals. Un extrem que el ministre portaveu, Eric Jover, ahir mateix al vespre va afirmar que no preveuen aplicar a hores d’ara.

“Les mesures que vam plantejar el dia 11 eren amb un horitzó de 15 dies. Ara això sembla que es pot allargar i per tant nosaltres ja plantegem una altra cosa”, va exposar el president de la CEA, Gerard Cadena, que demana que es prevegin els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), que ja es fan als països veïns i que tot i estar previstos en la normativa laboral, no estan reglamentats. En aquests supòsits l’Administració pública hauria d’assumir el pagament d’una part del salari dels contractes suspesos i l’empresa hauria de garantir la continuïtat de la relació laboral un cop superada la situació d’excepcionalitat. A més, exposen, vist que les suspensions temporals de contractes laborals es traduiran, molt probablement, en reduccions salarials temporals, també caldria habilitar mecanismes de reducció de despeses ordinàries per a les persones afectades d’aquestes mesures.
Una reglamentació que creuen que “s’ha de fer de manera immediata, que a principis d’abril estigui fet, perquè si no, depèn com evolucioni l’epidèmia, la gent es posarà molt nerviosa per saber com fer front a tot el que li arriba a sobre”.

El Govern no ho preveu
No obstant això, Eric Jover, preguntat per la qüestió va remarcar que si bé “estem disposats a treballar-hi, no volem aplicar aquest element a hores d’ara”. Segons el ministre, en aquesta primera fase l’objectiu és “garantir el 100% dels llocs de treball sense disminució de la retribució”. Amb tot, va apuntar, “si veiéssim que la crisi sanitària s’allarga molt i el paquet econòmic no és suficient, emprendríem noves mesures”. De fet, va assegurar que el Govern estudia diferents escenaris, un dels quals l’enduriment de la crisi sanitària que comportaria un nou paquet de mesures econòmiques, acompanyat també de mesures laborals i de protecció per a qui perdi la feina. Igualment, va exposar que també es treballa amb un paquet d’accions per ajudar a la reactivació un cop superada la crisi, perquè “l’activitat no tornarà a ser del 100% des del primer dia”.
De la seva banda, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis considera que les mesures de la llei òmnibus permetran la continuïtat de l’activitat de les empreses en un primer estadi de la crisi. En un comunicat van celebrar la resposta “ràpida i efectiva” del Govern i els grups parlamentaris per “minimitzar l’impacte econòmic i generar confiança”. Destaquen la injecció de liquiditat i la voluntat d’assegurar la perdurabilitat de l’empresa i la preservació de l’ocupació, i remarquen que són “les mesures adequades per començar a respondre a les circumstàncies actuals”, tot i que  “està per veure com evoluciona la crisi i l’afectació a futur.” Per aquest motiu, es van tornar a posar a disposició de l’Executiu per si cal treballar en noves mesures.  

Autònoms
La CEA considera que cal prestar una atenció especial a la situació dels autònoms, que sovint són la baula “més feble i desprotegida del teixit productiu del país”. En aquest sentit, la patronal proposa estudiar la introducció d’una ajuda econòmica directa per a aquells autònoms que han cessat la seva activitat o que l’han vist reduïda de forma dràstica, ja que “la situació actual representa una crisi de liquiditat que ja està posant en tensió moltes empreses i autònoms”.
També reclama més atenció per als autònoms el president de la PIME, Marc Aleix. Remarca que n’hi ha molts que no tenen cap ingrés, “viuen al dia”, i si els fan crèdits, “encara els enfonsarem més”. Una situació que no canviaria, encara que siguin a interès zero.

La UHA agraeix la ràpida resposta de l’Executiu
El director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, valora “molt positivament” les mesures, tot i que diu que hi ha molts punts que s’hauran de concretar “i s’haurà de veure com es materialitzen les ajudes”. “És molt d’agrair que el Govern hagi donat resposta en una setmana”, afegeix. Ara, matisa, cada establiment s’ha d’asseure a quantificar les pèrdues, i no és el mateix un hotel d’una cadena que un petit establiment familiar. Amb tot, “donem tot el nostre suport al Govern” i entenen que les ajudes serviran per pagar les nòmines “i mantenir el 100% de les plantilles”. Pujol espera que d’aquí a una setmana o deu dies es pugui començar a solucionar la crisi sanitària “i comencem a veure la llum”. I és que “si per Setmana Santa no comencem a engegar, estem morts”, declara.

CEA
demana
regulació
suspensions
temporals
contractes
laborals
causa
forca
Major

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte