Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, i el president de la CEA, Gerard Cadena, escenifiquen l'entesa assolida.
El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, i el president de la CEA, Gerard Cadena, escenifiquen l'entesa assolida.

La CEA i l’USdA demanen que el comerç “no hagi de tancar” el 16 de març


Escrit per: 
M.S. / Foto: CEA

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, i el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, van escenificar ahir el que, tal com ells mateixos van apuntar, podria qualificar-se de primer acord entre patronal i sindicats, una entesa que el dirigent sindical espera que sigui “l’inici de molts altres acords”.
Concretament, la CEA i l’USdA han tramès una carta conjunta al titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, demanant que l’executiu reconsideri el contingut del decret relatiu a l’obertura dels comerços el 14 de març del 2020, Dia de la Constitució, aprovat el 18 de desembre passat, i que suspèn l’obligació de tancament dels establiments comercials el dia 14, tenint en compte que enguany cau en dissabte, i trasllada el festiu obligatori al dilluns 16 de març, a la vegada que obliga l’empresari a compensar el treballador amb un dia de festa suplementari i retribuït.
Cadena, que va assegurar que el fet que patronal i sindicats “arribin a consensos és sempre una bona notícia”, va explicar que l’obligació de tancar els comerços el dilluns 16 provoca “distorsions al mateix comerç” i “problemàtiques a botigues i treballadors”, ja que cal tenir present que hi ha comerços “que no treballen de cara al turisme” i que per tant, ja tanquen habitualment el dissabte, i que “sí que treballen els dilluns”, als quals no té massa sentit permetre que puguin obrir el dissabte però “fer-los tancar el dilluns”.
Per la seva part, Ubach, que va deixar clar que ni l’USdA ni la CEA qüestionen en cap moment la decisió de l’executiu de permetre obrir els establiments comercials el 14 de març perquè cau en dissabte, “ja que es tracta d’una decisió purament política en la qual no hi entrem”, va destacar que “no serveix de res donar dos dies festius a l’empleat que treballi el dia 14 i que un d’aquests hagi de ser el 16”, ja que per als treballadors “creiem que és més interessant poder escollir ells els dies de festa”.
Per aquest motiu, en no compartir el mecanisme compensatori que preveu l’article 2 del decret de l’executiu, la CEA i l’USdA reclamen que es reconsideri i plantegen un mecanisme que consideren “més apropiat”. Així, organització patronal i organització sindical coincideixen que aquells establiments que optin per complir amb el festiu del Dia de la Constitució “no cal que compensin els empletas amb cap dia festiu suplementari ni retribuït”.
Quant als establiments que sí decideixin obrir el 14 de març, i al marge de retribuir òbviament el dia treballat com pertoca, l’USdA i la CEA plantegen que la compensació sigui de dos dies festius suplementaris i retribuïts que el treballador pugui escollir lliurement. Això sí, i com que, tal com va precisar Ubach, “l’objectiu no és crear disfuncions a l’empresa, sinó que tant aquestes com els treballadors funcionin”, aquests dos dies s’hauran de pactar entre treballador i empresari “amb un avís a l’avança de dos mesos, excloent els caps de setmana de màxima afluència turística i contemplant els mecanismes oportuns per evitar que diversos empleats coincideixin en els dies festius a recuperar posant en risc la planificació adequada del treball”. Ubach i Cadena es van mostrar convençut que des de l’executiu s’acceptarà la proposta, que els dirigents de la CEA i l’USdA ja van mig avançar informalment al ministre Gallardo aprofitant la recent reunió del Consell Econòmic i Social. I és que “si patronal i sindicats ens hem posat d’acord, ho tenen més fàcil”, va remarcar el president de la CEA, que va incidir, però, que “ho han de decidir ells”. En aquest sentit, i malgrat que segons va apuntar Cadena, Gallardo es va comprometre a portar la qüestió a la pròxima reunió del consell de ministres, Ubach va instar l’executiu a prendre una decisió amb certa “celeritat” perquè “quan abans se sàpiga, empreses i treballadors podran planificar-se millor”.
Els dos dirigents van felicitar-se per l’acord assolit i tot i reconèixer la “distància” que els separa en d’altres qüestions van apostar per donar continuïtat a aquesta línia de “consens i diàleg” a la recerca de nous acords malgrat que alguns “seran difícils”. En aquesta línia, Cadena i Ubach van defensar la necessitat que es puguin acabar establint convenis col·lectius sectorials per avançar en l’“entesa entre empreses i treballadors” que acaba “beneficiant el país”.

CEA
L'USdA
demanen
comerç
no hagi de tancar
16
Marc
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic