Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Altimir
Xavier Altimir

La CEA planteja demanar ajuts per a l’aeroport Andorra-Pirineus a la UE


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) considera que amb la negociació oberta amb la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació ara “pot ser un bon moment” per posar damunt la taula les qüestions que permetin avançar en la millora de les comunicacions del país i donar un impuls a les infraestructures, com per exemple l’aeroport, que la CEA reclama i defensa des de fa temps.
Així, segons va plantejar el president de l’entitat, Xavier Altimir, en el marc de la negociació amb Europa es podria “demanar ajudes perquè l’aeroport Andorra-Pirineus de la Seu d’Urgell pugui ser internacional”, així com que “pugui tenir un carril perquè la gent que vingui a Andorra pugui fer-ho com si hagués aterrat a Andorra directament”.
Altimir considera aquesta infraestructura “necessària”, i no només per al Principat sinó també per a la resta del Pirineu, ja que també pot ser un pol “per ajudar les regions del voltant a créixer”. I és precisament aquest caràcter transfronterer que tindria la infraestructura el que per Altimir justifica la possibilitat que es pugui plantejar la demanda d’ajudes europees per tirar-la endavant en el marc de la negociació de l’acord d’associació.  

L’heliport, pel dret
Pel que fa a l’heliport nacional, infraestructura que la Confederació Empresarial Andorrana defensa gairebé des dels seus inicis i que considera “molt necessària”, Altimir va ser molt contundent assegurant que “el que ha de fer el Govern és determinar un terreny i fer l’heliport d’una vegada per totes, i deixar d’estar pendent de si a un li agrada o no li agrada”.
En aquest sentit, el president de la CEA, que va insistir que cal tirar endavant aquesta infraestructura de la mateixa manera que es va tirar endavant el túnel de les Dos Valires o la reforma fiscal, que segur que també hi havia a qui no li agradaven, va destacar que cal “buscar el millor terreny, el que diguin els tècnics, i el Govern ha de tirar pel dret” ja que “estem parlant de necessitats del país”. Per Altimir, que va recordar que “qui ha guanyat unes eleccions és qui té el poder de tirar endavant les coses”, si s’hagués estat sempre tan primmirat “no s’hauria fet ni Caldea”.
I és que per la CEA tant l’aeroport Andorra-Pirineus de la Seu d’Urgell com l’heliport nacional són dos infraestructures cabdals. “Si obrim l’economia per atraure inversió estrangera i també volem que vinguin més turistes, cal tenir també les infraestructures i les vies de comunicació adients”, va assegurar Altimir, que va insistir que “cal facilitar els accessos a Andorra”, un aspecte que, tot i no ser determinant, pot influir a l’hora que una empresa decideixi instal·lar-se o no al Principat.

Poc impacte de l’obertura
Precisament, pel que fa a l’obertura econòmica Altimir va lamentar que “no hagi tingut l’èxit desitjat fins ara”, tot i que es va mostrar convençut que el tindrà “a mitjà i llarg termini, perquè el país s’hi presta i té l’escenari perfecte perquè l’obertura tingui èxit”.
Respecte a les causes que el procés d’obertura no hagi acabat d’arrencar o encara no tingui l’impacte esperat, Altimir va assenyalar tres factors. El primer, el mateix funcionament empresarial: “Les empreses no es mouen d’un dia per l’altre, analitzen i miren la situació del país i les condicions que se’ls poden oferir per traslladar-se, i això no es fa d’un dia per l’altre”, va destacar el president de la CEA.
En aquest sentit, Altimir va precisar que potser al país tampoc “no li interessa que vinguin macroempreses i que puguin donar-se situacions com les viscudes a Irlanda o Luxemburg”, i va apostar per “pretendre que vinguin empreses mitjanes i petites, que generin riquesa i llocs de treball i que facin créixer el PIB, i que vinguin unes quantes”.
Quant al segon factor, el president de la Confederació Empresarial Andorrana va assenyalar l’afer de Banca Privada d’Andorra. “Quan l’obertura començava a tenir una mica de dinàmica hi va haver l’assumpte de BPA, que va fer que això es frenés d’una manera important, tot i que crec que de mica en mica les coses tornaran al seu lloc”, va assegurar Altimir.
I finalment, el tercer aspecte que no ha contribuït que l’obertura econòmica aixequés el vol “ha estat la falta de comunicació”, el fet que “Andorra no ha explicat prou bé tot això”, va indicar Altimir. En aquest sentit, l’empresari va recordar que “la CEA, a través del projecte Iwand, fa temps que vam començar a voltar pel món per informar de les reformes, el nou escenari i el marc que podia oferir Andorra”, i va lamentar que “no hi ha hagut prou proactivitat a l’hora de comunicar aquesta obertura econòmica”.
Així mateix, i perquè l’obertura econòmica s’acabi consolidant finalment, Altimir va insistir en la necessitat de “mantenir un marc fiscal prou atractiu” i donar “la màxima seguretat jurídica”, i a la vegada millorar i facilitar els tràmits necessaris. En aquest darrer cas, Altimir va posar l’exemple d’un empresari del Club de Joves Emprenedors de la CEA que “per fer un tràmit per a una residència passiva amb un client havia estat tres mesos”, i “això no és precisament facilitar les coses”.
En aquesta línia de facilitar els tràmits, el president de la CEA va reiterar la necessitat de treballar per aconseguir una administració més àgil. “No dic si s’ha d’aprimar o fer més gran, però que ha de ser més eficient per descomptat. Hi ha hagut una millora els darrers anys, però encara no som prou facilitadors i eficients com hauríem de ser en un país petit com Andorra”, va destacar Altimir, que va assenyalar la necessitat d’elaborar un pla macroeconòmic per determinar quines són les necessitats del país en tots nivells.

 

 

 

 

 

CEA
Xavier Altimir
ue
aeroport Andorra-Pirineus
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic