Diari digital d'Andorra Bondia
La CEA reclama “més contenció” abans d’apujar les cotitzacions
La CEA reclama “més contenció” abans d’apujar les cotitzacions

La CEA reclama “més contenció” abans d’apujar les cotitzacions


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

Després de la recent compareixença del president del consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) davant les comissions legislatives de Finances i Pressupost i Sanitat i Medi Ambient, des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) es va insistir ahir novament en la necessitat de “racionalitzar la despesa” abans de començar a “parlar d’augment de cotitzacions i de reduccions de prestacions per als assegurats”. 
Així, i a través d’un comunicat en què també es posa de manifest “que el sistema actual presenta deficiències estructurals”, la CEA reclama, “amb caràcter d’urgència”, afrontar i implementar “les mesures de contenció i racionalització de la despesa que ja recull el Pla de salut elaborat pel Govern”.
D’aquesta manera, i pel que fa a la branca general de la Seguretat Social, l’organització insisteix en la necessitat de la “implementació efectiva” de la història clínica compartida, una eina que considera “indispensable” de cara a l’obtenció de la “màxima racionalització de la despesa”, així com la posada en funcionament de la figura del metge de referència. A més, la CEA aposta també per la prescripció de medicaments genèrics i per un control unitari de prescripció.
A la vegada, en la nota, s’incideix novament en la necessitat que hi hagi una inspecció mèdica més efectiva, amb un major control sobre les baixes i també sobre els pagaments, que es reclama que siguin per processos.
D’altra banda, i després de constatar “el baix grau d’execució”, des de la Confederació Empresarial Andorrana es demana al Govern pel grau d’implementació de tota una sèrie de mesures presentades per la CASS en el document Mesures a prendre en relació a la branca general per l’exercici 2016.
D’aquesta manera, l’entitat, que considera “imprescindible” la implementació de les mesures, demana per l’estat en què es troba la regulació de la cartera de serveis, així com de la revisió de nomenclatures i tarifes de les prestacions sanitàries finançades per la Seguretat Social.
També es pregunta pel projecte de recepta electrònica, que tenia l’objectiu de poder millorar el seguiment de prescripcions i de consum farmacèutic, per l’establiment dels criteris d’acreditació dels professionals de la salut que puguin signar un conveni amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social i per la racionalització de la despesa dels productes de farmàcia hospitalària.
Finalment, la Confederació Empresarial Andorrana s’interessa per la implantació d’un sistema de pagament per processos i no per actes, com es fa fins ara, i per la potenciació de la cirurgia major ambulatòria al centre hospitalari i la posada en marxa d’un sistema de pagament propi.

Branca de jubilació
Pel que fa a la branca de jubilació, la CEA insisteix que, abans de l’aplicació de mesures d’increments de caire impositiu o de les cotitzacions, que impliquen “un increment de la pressió fiscal” i “redueixen la capacitat de captar talent”, són necessàries la implementació de “mesures correctores del desequilibri clarament estructural del sistema”.
En aquest sentit, i tenint en compte que l’esperança de vida s’ha incrementat, la Confederació Empresarial Andorrana demana novament la regularització del coeficient de conversió, així com també l’increment progressiu de l’edat de jubilació, sense especificar, però, fins on s’ha de fer, tot “adaptant-se a les especificitats professionals”.

CEA
cotitzacions
més contenció
reclama
apujar
contenció
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic