Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge del començament de la reunió dels representants dels empresaris ahir a la tarda a la seu de la CEA.
Imatge del començament de la reunió dels representants dels empresaris ahir a la tarda a la seu de la CEA.

La CEA xifra pèrdues del 30% sols al març i es prepara per al pitjor


Escrit per: 
A. Doral / M. P. Adín / Foto: Facundo Santana
No feien fila de gaire optimisme els representants de les associacions sectorials en sortir de la reunió a la seu de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). El perquè el descobria la premsa en començar a parlar amb el president, Gerard Cadena: només al març ja avaluen en un trenta per cent la davallada de l’activitat (respecte del març de l’any passat), i això que no estem ni a meitat de mes i que l’OMS acaba de decretar la pandèmia. Així, tot i que Cadena es va esforçar a passar un missatge de tranquil·litat pel que fa a la situació sanitària, sí que va remarcar que l’economia del país es veu condicionada pels països veïns i va avançar que “es constata una progressió”, és a dir, que previsiblement anirà a pitjor. Així que convé preparar-se per a un “cicle ascendent” en l’afectació per la crisi sanitària i establir “mesures que siguin bones per a les empreses i els assalariats”.
 
Avui es reuniran amb el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i confien que aviat es convoqui el Consell Econòmic i Social, que reuneix patronal, sindicats i Govern per consensuar mesures. De quin tipus? Encara no les tenen perfilades, ahir només van fer una mena de brainstorming d’on van sorgir una sèrie de “protomesures, idees que s’han de polir”, segons el gerent de la CEA, Iago Andreu, que podrien anar des de donar vacances anticipades a les plantilles –per exemple, en negocis on l’activitat caigui sota mínims– a establir torns de feina fixos perquè una possible quarantena no afecti la totalitat dels treballadors d’una empresa. Per poder implementar mesures com aquestes, va apuntar Cadena, necessiten la complicitat dels treballadors i els representants sindicals –allà on els tinguin, és clar–. “Necessitem que siguin flexibles, que s’entengui que es tracta d’una situació especial.” Són mesures “responsables i realistes per capejar el temporal” i “perquè les càrregues quedin repartides de manera equitativa”. 
 
A banda de les que haurien d’assumir els treballadors, n’hi hauria d’altres tipus, des de la flexibilitat en els pagaments d’impostos o a la CASS a l’establiment de crèdits tous, “com en altres moments de dificultats s’ha fet per a les empreses que acreditin dificultats”, va apuntar Andreu. Un extrem per aclarir, però, serà el concepte de “força major” que obligués a implementar algunes d’aquestes mesures. En tot cas, els representants dels diferents sectors es van emplaçar per dibuixar mesures concretes  en una setmana, mesures que traslladaran, dèiem, al CES. 
 
Els més afectats
Tornant, però, a la situació d’avui, la CEA constata que els sectors més afectats, com és previsible, són els de restauració i hoteleria, comerç, pistes d’esquí –que hauran de determinar què passa amb els treballadors temporers. “No sé com s’ha d’abordar”, reconeixia Cadena– i agències de viatge. 
 
De moment, va confirmar Cadena,  es registren problemes en les importacions de productes i subministraments industrials de la Xina o Itàlia (marbres, per exemple). Però no veu cap problema pel que fa a carburants o productes de primera necessitat. “Nosaltres estem a la fase inicial i no en les mateixes condicions que els països veïns”, va puntualitzar el president de la CEA. Pel que fa a un possible tancament de les fronteres, Cadena va recordar que la ministra de Turisme, Verònica Canals, ho va descartar. El veí més proper d’Andorra, va insistir, és la província de Lleida, i si més no de moment, “encara no presenta cap perill especial”. Però tot, va advertir, “evoluciona dia a dia”. 
 
 
La UHA diu que les cancel·lacions oscil·len ja entre el 10 i el 40%, segons els hotels
 
Tot i que encara no s’ha quantificat de manera oficial, el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, va explicar que la situació, tant de les cancel·lacions com de les reserves a establiments hotelers està canviant de manera radical d’un dia per l’altre i es preveu que continuï així almenys fins a finals d’aquest mes de març. Així, les cancel·lacions poden oscil·lar entre el 10 i el 40% segons els allotjaments. 
 
Així les coses, Pujol va assegurar que la situació “és preocupant”, atès que la perspectiva és que això anirà a pitjor. No només per les cancel·lacions, que cada cop es noten més, sinó per les reserves “que no arriben” ni arribaran les pròximes setmanes, donades les restriccions en els viatges que s’estan produint a alguns països. “El panorama no pinta bé” i la situació “comença a ser preocupant”, va subratllar Pujol. 
 
El director de la UHA va assenyalar que en aquests moments “cal ser previsors” i pensar què passarà si s’arriba a uns nivells molt baixos d’ocupació. Per això va anunciar que caldrà parlar amb les autoritats competents per avaluar la conjuntura global del que representarà l’afectació directa o indirecta del Covid-19 al sector turístic, la qual cosa va més enllà dels establiments hotelers, ja que també tindrà a veure amb el del comerç, entre d’altres. 
 
Segons Pujol, més que demanar al Govern ajudes per al sector, s’haurà  de pensar de quina manera poden gestionar els establiments l’excés de personal empleat, ja que encara queda un mes i mig per acabar la temporada d’hivern “i potser amb la meitat dels temporers contractats es pot fer la feina”, va afirmar.
 
L’altra associació del sector, Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), percep de moment la situació de manera diferent. La seva presidenta, Cristina Canut, va declarar que havien tingut alguna anul·lació puntual i preveuen que n’hi hagi més, encara que de moment es troben “a l’expectativa”. Sí que va fer notar que un dels hotels associats que es troba al coll d’Ordino ha vist anul·lada la reserva de tot un grup que havia de participar en una competició esportiva perquè s’ha anul·lat. Pel que fa a les reserves, el que han detectat, va dir, és que “s’estan posposant”, però ara per ara “no és gaire significatiu”. Segons Canut, hi ha “certa preocupació, però no sabem què passarà i ens anirem adaptant sobre la marxa”. L’important, va refermar, és que a Andorra no comenci ha haver-hi casos i, sobretot, que els països veïns no tanquin les fronteres, va concloure.
CEA
pèrdues
30%
prepara
pitjor

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte