Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge de la central de cogeneració de Soldeu.
Imatge de la central de cogeneració de Soldeu.

La central de cogeneració de Soldeu només cobreix el 0,7% del consum


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Bondia

La demanda d’energia elèctrica d’Andorra va ser l’any passat de 524 GWh. D’aquesta xifra, 149,5 GWh es van generar dins de les fronteres d’Andorra, el que vol dir que el 28,53% de la demanda total del país va ser coberta per la producció pròpia de FEDA. Una producció que té com a principal font la central hidroelèctrica de la companyia. L’any passat va generar 123,8 GWh. Per tant, aquesta antiga instal·lació, operativa des del 1934, segueix sent una de les peces fonamentals, oferint el 23,63% de l’energia elèctrica que es va consumir el 2020. Infraestructures recents com la central de cogeneració de Soldeu tenen una producció més modesta, malgrat que va suposar una inversió de 13 milions d’euros. En concret, l’any passat va cobrir un 0,73% de la demanda total del país.

Cal remarcar que la producció d’energia tèrmica va representar el 4,88% del que es va consumir al Principat. A banda del 0,73% que suposa l’esmentada central de cogeneració de Soldeu, hi ha el Centre de Tractament de Residus de la Comella, que va generar un 3,78% de la demanda nacional. En tot cas, les xifres més petites van ser les provinents de l’energia fotovoltaica. Aquesta va suposar tan sols un 0,38% del consum total.

Aquestes són xifres d’un any marcat per la pandèmia. Si observem les dades del 2019, la demanda va ser de 581 GWh i 116 GWh corresponen a la producció pròpia, és a dir un 19,97%. En aquell cas, la centra hidroelèctrica de FEDA va generar el 15,15% de la demanda d’energia de tot el Principat, mentre que l’energia tèrmica va donar resposta al 4,66%. Si desglossem les instal·lacions que produeixen aquest darrer tipus d’energia veiem que el Centre de Tractament de Residus de la Comella va donar resposta al 3,70% de la demanda interna. La xarxa de cogeneració de Soldeu, de la seva banda, va produir-ne el 0,96%. I per últim, la fotovoltaica va generar el 0,15%.

FEDA està desplegant els darrers anys noves infraestructures encaminades a reduir la dependència energètica de l’exterior. Les primeres grans instal·lacions que es van impulsar van ser els projectes de cogeneració i les xarxes de calor de Soldeu i la Comella, als quals es preveia invertir uns 32 milions d’euros que s’esperaven recuperar totalment l’any 2034.

 

 

cogeneració
electricitat
FEDA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte